Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  MUP se „malo zbunio“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 10. 2013.

Autor: L. Valtner Izvor: Danas

MUP se „malo zbunio“

Proces skrininga sa Evropskom komisijom nije službena tajna, kaže za Danas Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, upitan da li su informacije i podaci iz skrininga zaista tajna, kako smatraju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Podsetimo, iz MUP Srbije novinarima je upućen imejl u kojem se navodi da su sve informacije iz procesa eksplanatornog skrininga u okviru pregovora sa EU proglašene tajnim, i to na zahtev EK.

 

„Naravno da se ne radi o službenoj tajni. Došlo je do male zabune i smatram da tom pitanju ne treba pridavati toliku pažnju. Da to nije tačno, govori i činjenica da proces skrininga može biti praćen preko interneta u organizaciji Narodne skupštine“, navodi Ružić.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz Vlade Srbije, „službenica MUP nije na pravi način razumela niti prenela novinarima da je reč o radnom sastanku koji nije za citiranje govornika niti za izveštavanje, već se informacije s njega mogu koristiti kao bekgraund informacije“.

O ovom slučaju oglasio se, posle novinarskih udruženja UNS i NUNS, i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je upozorio da „suština“ dopisa iz MUP, korišćenje pravne nepostojeće terminologije i rang potpisnika ukazuju na nerazumevanje suštine procesa skrininga i, još važnije, na nepoznavanje i nerazumevanje domaćih relevantnih zakona.

„Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uređena su sva relevantna pitanja u vezi sa klasifikovanjem poverljivih podataka kao i pristupu istim. Nikakvim, pogotovo ne neformalnim zahtevima bilo koga, ne mogu se i ne smeju dezavuisati odredbe važećih zakona“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi medijima.

Šabić veruje da EK nije postavljala nikakve posebne uslove u vezi s tajnošću informacija u toku procesa skrininga, a i da ih je postavila, takvi zahtevi bi morali biti u ozbiljnoj, dokumentovanoj formi. Poverenik je najavio da će ovim povodom razgovarati sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi