Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo: Farma važna, pozorište i muzej ne?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2013.

Izvor: Mondo

Ministarstvo: Farma važna, pozorište i muzej ne?

Ministarstvo kulture zapanjeno činjenicom da izbor direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti nisu tema u medijima, ali Farma jeste.Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je zapanjeno činjenicom da kulturna javnost u Srbiji, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuju u veoma važnom procesu izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savreme umetnosti, ni raspravom, ni predlozima, ni sugestijama, niti kritikama.

Upravni odbori Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti raspisali su javni konkurs za izbor direktora, čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji u  ustanovama kulture u Srbiji.

"Očekujemo da je to način da predloženi program i biografija prijavljenih kandidata budu od presudnog značaja za izbor kandidata, dok će istovremeno Ministarstvo garantovati za  transparentnost procedure izbora novih direktora", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, međutim, zapanjeno činjenicom da kulturna javnost, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuje u tom veoma važnom procesu.

"Kulturna javnost bi ovom indiferentnošću mogla da dovede do toga da nakon izbora direktora ove dve ustanove izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična".

Isto gubljenje moralnog prava dogodiće se i medijima, "za koje izbor direktora dve važne kulturne institucije nije tema, barem koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u Farmu".

Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata. navodi se u
saopštenju.

"Ministarstvo, međutim, ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo  dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

09.10.

2013.

Milan [neregistrovani] u 09:15

Kakvu čorbu skuvamo-takvu je i kusamo

Dugo "odgajan" kulturni milje -daje adekvatne ili primjerene rezultate .Ako su u prvi plan isticani i podsticani primitivci-u običnom smislu rječi-njih te teme ne interesuju- kako onda to može da čudi.

Odgovori
pon

07.10.

2013.

riki solomon [neregistrovani] u 17:18

Iznenađen i uvređen

Dobrodošao, novi ministre u zemlju Srbiju. Da nisi možda iznenađen i uvređen? Pozdrav od Srećka Šojića. U čestitkama i željama pridružuje se ekipa sa "Farme".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi