Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rusi misle da ubistvo novinarke neće biti razršeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2013.

Izvor: Beta

Rusi misle da ubistvo novinarke neće biti razršeno

Većina Rusa, njiih 62 odsto, smatra da nikada neche biti otkriveno ko stoji iza ubistva opozicione novinarke Ane Politkovske, ubijene pre sedam godina u Moskvi, rezultati su danas objavljene ankete u Rusiji.

 

Samo 16 odsto ispitanih je izrazilo nadu da će zločin biti rešen, navodi se u istraživanju Centra Levada sprovedenom u septembru nad 1.600 osoba u 45 regiona Rusije.

Ukupno 47 odsto Rusa je reklo da "ne zna uopšte ko bi bio iza ubistva" novinarke koja je otvoreno kritikovala predsednika Rusije Vladimira Putina i bila jedna od retkih u medijima koja je osuđivala rusku vojnu operaciju u Čečeniji.

Za 15 odsto ispitanih opozicija je "htela da destabilizuje situaciju u Rusiji", a 12 odsto smatra da je iza ubistva "okruženje Ramzana Kadirova", pro-ruskog predsednika Čečenije.

Ana Politkovska ubijena je iz vatrenog oružja 7. oktobra 2006. Godine na ulazu zgrade gde je živela u Moskvi, i to na rođendan Vladimira Putina.

Komemorativna ploča biche danas posle podne postavljena u redakciji njenog lista Novaja Gazeta.

Tri Čečena, braća Rustam, Ibrahim i Džabrail Mahmudov, osumnjičeni su za ubistvo. Jedino je Rustam u zatvoru, jer se sumnjada je on pucao u novinarku.

Njegova braća su pušteni na slobodu posle suđenja 2009. godine, ali je 2010. godine ruski Vrhovni sud zatražio ponovno otvaranje istrage sa istim osumnjičenim osobama.

Nikada nije identifikovan naručilac tog ubistva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi