Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV na Prvoj konferenciji o promociji nauke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 10. 2013.

Izvor: RTV

RTV na Prvoj konferenciji o promociji nauke

U Beogradu je 2. i 3. oktobra održana Prva regionalna konferencija o promociji nauke (First SEE Regional Science Promotion Conference). Konferenciju je pod pokroviteljstvom UNESCO organizovao Centar za poromociju nauke. Zapaženo učešće na konferenciji imala je i Radio-televizija Vojvodine koja je predstavila svoj naučni program zastupljen u emisijama Radio Novog Sada "Dijalog kultura" i "Poljoprivredno dobro".

Konferencija je imala za cilj da okupi i poveže široku mrežu naučnih promotera - predstavnike organizacija, naučnih, istraživačkih i obrazovnih institucija, naučnih kampova, naučnih komunikatora, privatnog sektora, nevladinih organizacija i medija da razmene iskustva i poglede i da formulišu stavove koji će voditi ka ojačavanju veza između nauke i društva.

Radio Novi Sad učestvovao je u sesiji "Mediji i nauka", gde se na predlog organizatora Konferencije predstavio u "poster" i "promo" prezentacijama, upoznavši učesnike skupa s naučnoim programom ''Dijalog kultura'' i njegovim obuhvatom prirodnih, tehničkih, društvenih i humanističkih nauka, putem izabranih emisija i promo Youtube spotova.

O konceptu emisija, temama i o podacima o odložnoj slušanosti govorila je urednica i autorka ovog programa Drenka Dobrosavljević.

O specijalizovanoj emisiji ''Poljoprivredno dobro''  i njenim rubrikama iz oblasti primene nauke u agraru, uz prezentaciju izabranih priloga, govorio je Stevan Davidović.

Urednica i autorka emisije "Dijaloga kultura" Drenka Dobrosavljević izjavila je da iza odličnih rezultata i rejtinga te emisije koji su, izgleda, jedinstveni u celom regionu, pa i u Evropi, stoje pre svega njeni sagovornici, akteri ovih dijaloga o nauci i njihova promišljanja o nauci, njihova postignuća u nauci i pogleda na aktuelna pitanja nauke ili razgovori o temama iz istorije nauke koje se nekim povodom aktuelizuju.

"Naravno da iza tih rezultata stoji i otvorenost fakulteta i naučnih institucija i izuzetna saradnja", dodala je ona.

Drenka Dobrosavljević je naglasila da iza tako visokog rejtinga naučnog programa Radio Novog Sada, stoji i relativno mali, ali po profesionalizmu nezamenljiv tim, te kreativni doprinos ton majstora, muzičkog urednika, urednika i novinara Web redakcije i IT podrške, urednika Promo RTV i urednika i administratora facebook stranice Radio Novog Sada i Youtube promo spotova.

"Postavljanje tema za dijalog, izbor sagovornika i neophodne što je moguće temeljnije i sveobuhvatnije priprema se podrazumevaju", istakla je ona.

Poster prezentacija i sesija "Nauka i mediji" bila je prilika da se učesnici skupa upoznaju i sa kursom i obukom mladih kadrova u okviru radionice ''Govoriti i pisati o nauci'', koju je 2012. pokrenula i mentorski realizovala Dobrosavljevićeva, a koja je ostvarena u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Radio-televizije Vojvodine, uz podršku Centra za promociju nauke.

O efektima obuke i o naučnim emisijama koje su ostvarili kao završne radove u okviru naučnog programa ''Dijalog kultura'' govorili su polaznici Radionice  ''Govoriti i pisati o nauci'', studenti Odseka za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Stefan Janjić i Boris Džinić sa četvrte godine studija i Isidora Filipov sa treće godine.

Reprezentativne i atraktivne video materijale za prezentacije Radio-televizije Vojvodine priredio je Youtube Video Editor i urednik i administrator facebook stranice Radio Novog Sada Marinko Tica.

Ujedno, od 3. do 5. oktobra Venecijanska kancelarija UNESCO škole naučnog novinarstva u Jugoistočnoj Evropi održaće specijalizovanu regionalnu interaktivnu školu o naučnom novinarstvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi