Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarska sloboda ograničena samo istinom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2009.

Izvor: Politika

Novinarska sloboda ograničena samo istinom


Luka „Beograd” uputila je juče dopis Televiziji B92 u kojem je navela da je medijska sloboda ograničena samo istinom i da je zahvalna toj medijskoj kući i drugim redakcijama koje informišu građane o planovima razvoja Beograda u priobalju.

Povodom informacija TV B92 da je od predstavnika Luke dobijala upozorenja zbog objavljivanja podataka o tom preduzeću u serijalu „Insajder”, Luka je saopštila da je zahvalna uredništvu te televizije što je uvažila njene sugestije „u najznačajnijem delu”.

„Utoliko smatramo da je dopis naših advokata imao smisla, tim pre što je ovo uobičajena forma poslovne komunikacije koja je postigla svoj cilj i ne treba da se medijski predstavlja na drugi način”, navodi se u saopštenju Luke.

Dodaje se da je „u pojedinim delovima poslednje emisije ’Insajder’ potreba za senzacionalizmom preticala realnost, ali je to za stručnu javnost dovoljno evidentno da ne treba dodatno da ukazujemo.

„Dobra vest je da će se Beograd ubrzano graditi, a uz to stav izrečen u ’Insajderu’ da je naša kompanija u svemu postupala po zakonu, prihvatamo kao korektan gest novinarske objektivnosti”, ističe Luka.

To preduzeće navodi da ne raspolaže dodatnim sredstvima za medijsku promociju i na tome B92 ne treba da mu javno zamera, ali će toj medijskoj kući i ostalim redakcijama uvek biti na raspolaganju po svim drugim pitanjima. Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) juče je osudila upozorenja koja su upućena TV B92 zbog navoda o Luci „Beograd”, kao „direktan napad na slobodu objavljivanja javnih informacija”.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujanović rekao je da ta regionalna medijska organizacija osuđuje upozorenja koje su advokati Luke „Beograd” uputili u pismu TV B92 uoči emitovanja emisije „Insajder” 25. maja.

Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi