Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Muzički dinar gasi medije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2013.

Izvor: RTS

Muzički dinar gasi medije?

Predstavnici lokalnih medija širom Srbije najavljuju bojkot plaćanja "muzičkog dinara", zbog visokih nadoknada za autorska prava. Sa skupa u Kraljevu upućen zahtev državi da lokalne medije zaštiti od visokih nadoknada SOKOJ-u i Organizaciji proizvođača fonograma.

Lokalni mediji jedva opstaju opterećeni finansijskom krizom, a naknada organizacijama za zaštitu autorskih prava Srbije vodi ih ka, kako kažu, sigurnom zatvaranju.

Vlasnik kraljevačke Radio-televizije Melos tvrdi da su na udaru posebno mediji u malim sredinama, jer prema cenovniku SOKOJ-a gotovo polovinu godišnjeg bruto prihoda, moraju da daju za muzički dinar.

"To jednostavno ne može da se izdrži", naglašava vlasnik RTV Melos iz Kraljeva Zoran Jovanović. "Sve govori da neko želi da nas ugasi", ističe Jovanović.

"Njima je zakon omogućio da nam rade šta hoće", kaže Slavko Janošević sa Radio-televizije Kraljevo. "Naplaćuju nam, što kažu, od oka, kako se njihov upravni odbor dogovori", kaže Janošević.

U borbi za opstanak i zbog visokih naknada SOKOJ-u, neki lokalni mediji promenili su programske sadržaje i muziku zamenili zvučnim efektima.

Vlasnik televizijske stanice u Kuršumliji devet meseci u godini, kako kaže, umesto muzike emituje crvkut ptica, šum morskih talasa, a od devet sati i fijuk vetra.

"Uveče emitujemo umrlice, čitamo ih dvanaest puta", kaže vlasnik TV Kuršumlija Slavko Savić i dodaje kako snimaju i svadbe i sahrane.

Na protestnom skupu predstavnika lokalnih medija u Kraljevu nije bilo nikog iz Organizacija za zaštitu autorskih prava Srbije.

Zbog sezone godišnjih odmora, u SOKOJU-u niko nije odgovorao ni na naše telefonske pozive.

Lokalni emiteri Srbije najavljuju novo okupljanje i radikalnije ukazivanje na potrebu hitne izmene Zakona o autorskim pravima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi