Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otkaz uredniku RTV Kosova zbog osvete ili nerada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2013.

Autor: V. Aranđelović Izvor: Politika

Otkaz uredniku RTV Kosova zbog osvete ili nerada

Glavni urednik drugog kanala Radio televizije Kosovo Zoran Ćulafić smenjen pošto je rekao da u ovom mediju umesto profesionalizma vladaju korupcija i nepotizam.

„Direktoru Radio televizije Kosovo 2 (Žarku Joksimoviću, prim. aut.) rekao sam da nije dobar menadžer, da ne može da vodi jedan Javni servis kao privatnu produkciju. Tolerisao sam njegovo neprofesionalno ponašanje nadajući se da će shvatiti da nikom nije u interesu da rušimo taj kanal, već da je svima potreban dobar program. Meni nisu šefovi ni Hašim Tači ni Ivica Dačić već profesionalni novinarski standardi i toga se pridržavam.”

Ovako je odgovorio Zoran Ćulafić, tada glavni i odgovorni urednik RTK2, na pitanje novinara može li slobodno da obavlja svoj posao i ima li pomenuta televizija nezavisnu uređivačku politiku.

Detaljno objašnjenje sadržano u tvrdnji da na televiziji koja program emituje na srpskom jeziku vladaju neprofesionalizam, nepotizam i korupcija, prikazano je 6. septembra u emisiji „Dogovor” TV Centar. Dan pre emitovanja, dakle dok je njegovo gostovanje i ono o čemu će da govori bilo poznato samo kroz najavu, Ćulafić je dobio obaveštenje o otkazu. U obrazloženju je stajalo da je to cena neovlašćenog nastupa na privatnoj televiziji.

– I ranije sam davao izjave za druge medije, pa nije bilo zamerki. Čak takva obaveza i ne stoji u rešenju koje sam potpisao. Jasno je da nije problem u tome što sam pričao, nego šta sam pričao. Ukoliko Joksimović kao direktor RTK2 i Mentor Šalja kao generalni direktor RTK zaista veruju u svoje objašnjenje, očekujem da se na ovome neće zaustaviti i da će me tužiti sudu – kaže za „Politiku” Ćulafić, novinar koji je pre dolaska na RTK2 radio u Unmikovoj televizijskoj produkciji, a poslednjih godina uz poziv Ujedinjenih nacija na uspostavljanju nacionalnog radija u Južnom Sudanu.

Pre nego što je kosovsku javnost upoznao sa problemima koji vladaju na srpskom kanalu RTK, Ćulafić je više puta pokušavao da ih reši sa Joksimovićem, a potom je  upozoravao i Mentora Šalju, menadžment kuće i potpredsednika skupštine Kosova Petra Miletića. Svi pokušaji da, kako kaže, od RTK2 napravi profesionalnu i nezavisnu televiziju bili su bezuspešni jer je Joksimović je i dalje određivao koji će se gosti pojavljivati u emisijama, teme o kojima će novinari da izveštavaju, pa čak i kakva će pitanja da postave sagovornicima.

– S druge strane, mene bi kao glavnog i odgovornog urednika prikazivao kada bi nam dolazili u posetu ambasadori i politički zvaničnici. Dakle, moja uloga je bila samo reprezentativna – objašnjava Ćulafić.

Iako se, tvrdi, ne bi vratio na pomenutu televiziju, naš sagovornik planira da uloži žalbu kako bi pokazao da njegovi bivši šefovi „nisu u pravu ni sa suštinske ni sa pravne strane”.

Da li je zbog javne kritike ili nečega drugog tražio razrešenje Zorana Ćulafića, pokušali smo da pitamo Žarka Joksimovića, međutim on juče nije odgovarao na naše pozive. U izjavi datoj listu „Koha ditore” Joksimović je odbacio optužbe nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika tvrdeći da je Ćulafić otpušten kao neko ko nije ispunjavao radne zahteve.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) upozorili su da je reč o odmazdi zbog ukazivanja na neprofesionalizam i korupciju.

– Tražimo da se povuče rešenje o otkazu dok se ne utvrdi da li je ono što je Ćulafić izneo istina ili nije. Do tada on ima pravo na rad i da kao uzbunjivač, odnosno kao neko ko ukazuje na nepravilnosti u radu, bude zaštićen. Mi smo već angažovali advokata koji će da radi na ovom slučaju i da obavesti o problemu kosovskog ombudsmana – kazao je za naš list Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Brajović je podsetio i da je međunarodna zajednica odlučila da formira nezavisni televizijski servis za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, što je kao odredba ušlo i u ustav. Međutim, Zakonom o javnom emitovanju, a uz podršku poslanika Srpske liberalne stranke, umesto nezavisnog servisa na srpskom jeziku formiran je RTK2 kao kanal Radio-televizije Kosovo.

– Koliko je poverenje u ovog emitera pokazalo je jedno istraživanje koje je sproveo Unmik, a u kojem je 99,6 odsto Srba kazalo da ne veruje RTK. U očima kosovskih Srba ova televizija je i dalje medij koji je priču o stradanju Srba 17. marta 2004. pravdao lažnom pričom o srpskoj deci koja su sa psima napala albansku decu – podseća Brajović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) takođe je zatražilo da generalni direktor RTK povuče odluku o otkazu dok se ne utvrde navodi izneti u emisiji „Dogovor”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi