Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rat tabloida, policije i tajkuna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2013.

Autor: Aleksandar Apostolovski Izvor: Politika

Rat tabloida, policije i tajkuna

Sad je lopov, sad ga ne vidiš – to je mađioničarski trik koji upražnjavaju tabloidi u Srbiji, kada neku osobu treba izvrgnuti javnoj osudi, odnosno provući kroz blato. Inkriminisana osoba se danima ili nedeljama u izrazito negativnom kontekstu secira na naslovnoj strani, a potom nestaje sa naslovnice, kao da se na njoj nikada nije ni pojavljivala.

 

Ovoga puta, na prvoj strani „Kurira”, tabloida koji rado primenjuje pomenuto trik-pravilo, danima boravi direktor policije Milorad Veljović, koji se pojavljuje kao junak nekoliko uzbudljivih afera u Srbiji i optužuje za različite tajkunsko-policijske biznise, šurovanje sa sivim zonama moći i ljudima koji su se naglo obogatili.

I, naravno, sa nezaobilaznim najvećim srpskim kapitalistom Miroslavom Miškovićem. U tim tekstovima se po pravilu iznose najgrublje optužbe, ali bez ubedljivih dokaza.

Veljović pritom nije ostavljen da sam boravi na naslovnici „Kurira”, sa nedokazanim gresima, već mu poslednjih dana društvo prave sin i prijatelj koga „Kurir” unapređuje u kuma. Razume se, i oni su naslikani u negativnom kontekstu.

Direktor policije je pre dva dana pokušao da dođe do daha sazivanjem konferencije za novinare povodom hapšenja bivšeg direktora „Kolubare” Nebojše Ćerana i Radosava Savatijevića Keneta, ali se prilikom organizacije događaja, pokazao nevešt, jer je na svoj nastup pozvao snimatelje i novinske agencije, pomislivši valjda da će tako zaobići izveštača „Kurira”. Nije mu pomoglo ni to što mu je pre nekog vremena u pomoć pritekao drugi beogradski tabloid, „Informer”, kojem, takođe, nisu mrske političke hajke. „Informer” se tako pozvao na navodna saznanja vlasti da je pozadina „Kurirovog” obračuna sa vrhom policije to što su tajkuni spremili milione kako bi finansirali kampanju protiv onih koji vode borbu protiv korupcije. Ovaj tabloid tvrdio je da je cilj da se vicepremijer Aleksandar Vučić predstavi kao šef mafije a Mišković i ostali uhapšeni tajkuni kao žrtve režima.

Pasionirani čitaoci tabloida bili su zbunjeni: koji od ova dva tabloida zaista govori u ime državnog vrha? U čaršiji se, naime, davno stvorilo uverenje da u tabloidima i nema pravog novinarstva već samo dojava anonimnih izvora bliskih vlasti, to jest upotreba novina za politički ili poslovni reket.

Ostalo bi se na toj dilemi da vlasnik „Kurira” Aleksandar Rodić i urednik časopisa „Akter” Tihomir Trišić sinoć nisu dramatičnim saopštenjem alarmirali javnost da im navodno preti hapšenje. Pozvali su se na saznanja „u državnom vrhu Srbije” da bi dokazali ničim potkrepljenu tezu da je „kriminalizovano rukovodstvo policije odlučilo da montira” njihovo hapšenje.

Da zabuna bude veća, i oni se pozivaju na borbu protiv korupcije koju, tobož, „Kurir” i „Akter” brane od „policijske mafije”. Rodić i Trišić su se u saopštenju požalili na pretnje i pritiske kako bi se zaustavilo njihovo pisanje o „zloupotrebama u vrhu policije”.

Iako čitaocu čitava priča deluje kao nevažna tabloidna kaljuga, notu ozbiljnosti dodaje činjenica da je reč o najtiražnijem bulevarskom listu koji je proteklih godina stekao imidž glasila koje snažno podržava Vučićevu borbu protiv korupcije. Ishod te borbe najdirektnije zavisi od podrške javnosti, koju mogu da potkopaju tabloidne tvrdnje da su glavni junaci i sami svojevrsna mafija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi