Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić o zahtevu RTV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2013.

Izvor: RTS

Tijanić o zahtevu RTV-a

Nije dobro deliti novac koji ne postoji i tražiti trećinu za program koji predstavlja desetinu od programa s kojim se upoređuje, kaže generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić komentarišući zahtev da RTV dobija 25 procenata budžetskih sredstava za javne servise. Direktor Radiodifuzne ustanove Vojvodine RTV Srđan Mihajlović rekao je juče da se rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa zalaže da u budućoj raspodeli sredstva za dva javna servisa iz budžeta RTV dobije 25 odsto, umesto dosadašnjih 20 procenata, dok bi RTS raspolagao sa 75 odsto sredstava.

 

Komentarišući Mihajlovićev predlog da se sredstva iz republičkog budžeta dele na dva javna servisa u razmeri 25 posto vojvođanskom, a 75 procenata RTS-u i da će se održati međunarodna konferencija o položaju pokrajinskog javnog servisa, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je za Internet portal RTS-a da je "gospodin Mihajlović ambiciozan direktor".

"Ja, recimo, nisam spreman, i da se pitam, kako bih podelio ono čega nema. Tako da ne razumem šta je 25 posto? Od čega? Za šta? Valjda treba pogledati obim poslova, rezultat programa, funkciju i značaj pokrajinskog servisa, pa onda odrediti potrebne finansije. Nije dobar metod odmeravanja - koliko će dobiti RTS pa nama dajte trećinu toga. Po toj logici nama treba osam puta više nego njima. A danas nema ni za nas, ni za njih", kaže Tijanić.

Generalni direktor objašnjava: "RTS ima četiri hiljade zaposlenih, 30 dopisništava, simfonijski orkestar, tri hora, dva narodna ansambla, džez orkestar, produkciju serija i televizijskih filmova koja je za godinu dana veća od desetogodišnje produkcije pokrajinskog servisa, praćenje političkih, kulturoloških i sportskih aktivnosti, izveštavanja sa svetski važnih događaja, emitujemo pet televizijskih programa, četiri radio-programa i osam godina smo, u nemilosrednoj konkurenciji, najgledaniji program sa najvećim uticajem na javno mnjenje Srbije."

Na pitanje zašto je potrebna međunarodna konferencija za definisanje položaja pokrajinskog javnog servisa, Tijanić je odgovorio da je gledanost RTS-a u Vojvodini deset prema jedan u odnosu na RTV. 

"Najpre da raščistimo da li je, na mnogo načina, RTS takođe pokrajinski javni servis ako je naša gledanost u Vojvodini deset prema jedan u odnosu na RTV. Ali, manjinske redakcije pokrajinskog javnog servisa čine specifičnost koju valja sačuvati i o njima brinuti. Druga je stvar nečijih ambicija i kandidature RTV i za članstvo u evropskoj organizaciji javnih servisa o čemu se u pola glasa priča, ako je to korisno za Srbiju i funkcionisanje javnih servisa, ako motivi nisu politički, nemam ništa protiv", naveo je Tijanić. 

"Iskreno se nadam da će sa evropskim javnim servisima RTV imati bolje odnose nego što ih je, do sada, negovala sa RTS, mada smo decenijama bili ista kuća. Dosadašnja saradnja dva javna servisa namerno je, s jedne strane, opstruisana i držana u statusu simbola odmaknutosti od RTS. Setite se koliko smo puta bili javno optuživani i od upravnih odbora RTV da mešetarimo sa zajedničkom pretplatom i da skrivamo njihov procenat. Nadam se da smo takva vremena ostavili iza nas. Ali još jednom naglašavam, nije dobro deliti novac koji ne postoji i tražiti trećinu za program koji predstavlja desetinu od programa s kojim se upoređuje", kaže generalni direktor RTS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi