Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Manjinska glasila nedovoljno kvalitetna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 09. 2013.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Manjinska glasila nedovoljno kvalitetna

Nacionalni savet Roma, Vlaha i Aškalija nemaju svoja javna glasila. Na taj problem ukazivali su Ministarstvu kulture i informisanja, ali u državnom budžetu nema sredstava.

- Jedna od prepreka za izdavanje glasila na vlaškom jeziku je prevaziđena donošenjem Odluke o usvajanju vlaškog pisma u latiničnoj i ćiriličnoj verziji - kaže za Danas Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine. On dodaje da Savet, u skladu sa svojim mogućnostima, čini sve napore da se nedostatak štampanih medija nadomesti informisanjem putem elektronskih medija, odnosno radija i televizije.

- Informativnim radio-televizijskim emisijama na vlaškom jeziku pokriven je najveći deo teritorije na kojoj žive pripadnici vlaške nacionalne zajednice. Najznačajniji su regionalni radio Požarevac, RTV Petrovac, radio Zvižd Kučevo, RTV ''F'' kanal Zaječar, RTV Bor. U proteklom periodu Nacionalni savet Vlaha činio je napore da poveže medijske kuće iz različitih krajeva kako bi se omogućila i razmena materijala između emitera radio i televizijskog programa - ističe Dragojević.

Prema njegovim rečima, neophodna je veća podrška države " manjinskim medijima da bi se njihov kvalitet podigao na jedan viši nivo.

Na nedovoljno informativnog sadržaja na jezicima manjina, ali i na njihov kvalitet, zamerku ima i predsednik Nacionalnog saveta Aškalija, Abedin Dino Toplica.

- Programi su uvek zavisili od političkih stranaka koje su na vlasti ili rukovodećih službenih lica. Romski program na RT Vojvodini je najbolji primer - on je prosrpski, favorizuje pravoslavne Rome u odnosu na druge konfesije. Najveći deo emisije se vodi na srpskom jeziku, tek početak i kraj su na romskom. Gosti su 95 odsto Srbi. To vidim kao dodvoravanje vlastima zarad ličnih interesa - smatra Toplica.

Prema njegovim rečima, programi nacionalnih manjina najmanje govore o njihovom položaju, o tome kako žive, a ne ukazuju ni na diskriminaciju. Naš sagovornik postavlja pitanje - šta je sa etničkom grupom Aškalija, koji nemaju svoja nacionalna prava iz svih oblasti društvenih sfera, jer ih mnogi tretiraju kao Rome.

- Aškalije danas nemaju redovne informativne izvore, radio, TV, dneve listove, časopise i slično. To je poznato svim relevantnim činiocima organa vlasti u Srbiji, kao i raznim asocijacijama, fondacijama, nacionalnim i drugim organizacijama. Najnepovoljnije za Aškalije je to što ih tretiraju kao Rome ili Egipćane. I međunarodna zajednica nas stavlja u zajednički "kalup" pod nazivom RAE. To je nedopustivo, jer svako ima pravo da se deklariše po svom osećanju i ubeđenju - naglašava Toplica.

On dodaje da su Aškalije sebe vekovima nazivali Aškalijama, a ne Romima ili Egipćanima.

- I sami Romi znaju da postoji razlika između njih i Aškalija, i da smo etničke grupa sa posebnim karakteristikama. Međutim, kako nas često izjednačavaju, u tolikoj meri smo više uskraćeni za glasila na našem jeziku. To je osnovni razlog što danas Aškalije nemaju svoje redovne informativne izvore - ocenjuje Toplica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi