Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da se predstavimo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2013.

Autor: Dragan Ilić Izvor: Vreme

Da se predstavimo

Kada prvi put dođete pred kamere, vaša prva replika biće predstavljanje. To je postao važan televizijski fenomen. Ovih dana, predstavljali su nam se učesnici rijaliti programa i kandidati za nove ministre, ukratko – mogli smo da saznamo mnogo o ljudima sa malih ekrana. Na televiziji je predstavljanje važna navika.

 

Predstavljaju nam se voditelji Vesti, mada njihova imena uglavnom pamtimo. Osim imena, tu nema više ličnih informacija. Isto je sa TV licima koje gledate svakoga dana – voditeljke jutarnjeg programa, "Slagalice", prepodnevnih i popodnevnih danguba, političkih pričaonica – o njima u stvari znamo najmanje.

Međutim, paradoksalno, zvezde rijaliti programa, dojučerašnje anonimuse, detaljno smo upoznali. Prvo, vidimo ih u kupaćim kostimima, sa kućnim ljubimcima, snimljene su sve tetovaže, operacije, implanti, donji veš, a zatim sledi detaljan emocionalni raport. Putem tabloida, ili tokom emisije, saznaćemo detalje o zdravstvenoj situaciji, ljubavima, omiljenim seksualnim stimulusima, ushićenjima i razočarenjima. Veštačke TV zvezde mogu da vam ponude samo sebe, u toj trgovini intimom. Prikazivanje intime i privatnosti u svakom vidu – predstavlja materijal kojim se trguje. Tu je zato veoma važno da se predstavite u pravom svetlu. Postoji dakle televizijski šablon za CV, poput onog koji prilažete kada konkurišete za posao. Šta su onda obavezne stavke te biografije?

Obucite se za prvo pojavljivanje izazovno, pokažite što više, ali ostavite detalj, smokvin list, koji će nagovestiti gledaocima da ima toga još… Anatomija je na vašoj strani, kamera u pornografskim rakursima samo će naglasiti vašu malu tajnu, ako tu uopšte nešto ostaje tajna!

Najbolje je da o sebi govorite kao o nevinom, infantilnom biću, jer deci će publika (ili birači) sve oprostiti. Ako ste dete u duši, prihvatiće lenjost, neznanje, impulsivnost, bahatost, jer zaboga, iza svih mana ne stoji ružna namera. Ja bih to stanje nazvao blaženstvom "opuštenosti", mada Koja i Disciplina Kičme kažu: "Mladost ne opravdava besvest!" Ovim ćete unapred delimično abolirati sopstvenu glupost – u glavi i na delima. Ovo važi i za političare i za rijaliti učesnike. Čak i ako ćete biti novi ministar u reformisanoj vladi, pravila su univerzalna!

Vrline su neobično važan aspekt samoopisa pri predstavljanju. Ukoliko ste starleta (ili starlet, muškog roda), bitno je da se sami pohvalite svojim prirodnim lepotama. Naglasite "Iskrenost" (ja se ne foliram), "Impulsivnost" i "Emocionalnost" (idem kroz život sa srcem na dlanu), "Želim da pomognem ljudima" (zato sam ovde) i konačno "Volim druženje" i "Nova iskustva".

Mislim da je sličnost rijaliti starleta sa političkim starletama više nego upadljiva. Prednost političkih je samo što je moć projekcije gledalaca (birača) u politici još veća. Očekivanja se brkaju sa rezultatima, namere sa sposobnostima, ne brinite – hvaliće vas preko svake mere!

Sada stižemo do uvek klizavog terena samokritike. Nije lepo da ste samo lepi, pametni i dobri, zato je važno da sami kažete koje su vam mane i falinke. Bolje vi nego opozicija, direkcija Farme – Zadruga, ili, daleko bilo – prvi potpredsednik Vlade. Udarite sebi packe, slobodno, niko nije savršen, samo ukoliko ste pametni – sve svoje vrline, sa kojima ste upoznali gledaoce ili birače, preformulišite u mane.

Ako ste mladi, to je neiskustvo i naivnost; ako ste lepi, zbog toga ste se napatili u životu; ako ste pametni, to niko nije provalio – ili su bili ljubomorni na vašu lepotu i pamet! Dakle, vaše vrednosti su vaš usud, društvo vas je pogrešno procenilo, bili ste autsajder dok konačno nije došlo vaših 5 minuta! Dobili ste šansu da zatvorite usta svim zlobnicima, da se dokažete, na Farmi ili u Skupštini ili u Vladi!

Na kraju predstavljanja – gledaocima, navijačima i biračima treba nagovestiti šta mogu od vas da očekuju. Iz višegodišnje prakse sa estradne i političke scene, možemo sa sigurnošću da kažemo da publika voli borbu i konflikte, neuporedivo više nego ljubav u bilo kom obliku. Budite fajter, pre nego laver!

Sex je prolazna zabava – borba ostaje. Najavite da ćete biti bolji od leba dok su prema vama dobri, ali znate vi za jadac. Ni na Farmi ni u Vladi, nema harmonije – veoma brzo će idila da prestane, a tada je sve dozvoljeno.

Nagovestite da niste nikakva cvećka već borac do poslednjeg daha, čik da vas neko pogleda popreko. Ma živite za fajt!

Posle ovakvog predstavljanja, ušli ste u TV arenu i srećno, do pobede! Cilj je da na leđima tog bika ostanete što duže, jer vaše lično vreme počinje da vam donosi zaradu. Drago mi je da smo se upoznali…

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi