Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kada mediji „zaborave“ etiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2013.

Izvor: Novi Magazin

Kada mediji „zaborave“ etiku

U trci za besmislenom ekskluzivnošću sve dnevne novine u Srbiji, izuzev Politike i Danasa, prošle sedmice su objavile razgovor sa žrtvom silovanja.

Loše prikrivena fotografi ja, ili potpuno neprikrivena, dopunjena prebivalištem i imenima žrtve i silovatelja, majke i sina, sa detaljnim opisom nasilja, donimirala je u pojedinim novinama i na naslovnim stranama. Neki su se „dosetili“ pa su u tekstu prećutali važnu informaciju da je žrtva psihčki bolesnik!

Ovakav atak na etiku i razum okončan je posle upozorenja NUNS-a i Asocijacije medija, ali nema garancija da se u nekom sličnom narednom slučaju neće ponoviti grubi prekršaji Kodeksa, ali i više zakona, uključujući i onaj o zaštiti podataka o ličnosti. Propust medija ne umanjuje ni činjenica da je policija saopštila identitet žrtve, ali bi to mogao da bude dobar povod da se službe za odnose s javnošću u državnim organima obuče o tome kada se, kako i šta saopštava.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi