Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda protiv slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2013.

Autor: Slavica Popov Izvor: NIN

Presuda protiv slobode

Avgusta prošle godine jedna devojka u Apatinu je izvršila samoubistvo.

Nedeljnik Novi glas komune, čiji je izdavač TV Apatin, objavio je vest o tome, a nedelju dana kasnije i izveštaj sa sahrane u znak pijeteta prema devojci o čijim je srednjoškolskim uspesima ova redakcija pisala više puta.

Tragični događaj je bio šokantan za celo mesto i izazivao je nevericu: svi su se pitali zbog čega je mlada i perspektivna 21-godišnja devojka digla ruku na sebe. Pisali su o tome i mnogi drugi nacionalni, kao i ostali apatinski mediji.

Roditelji devojke su nakon pet meseci i 20 dana od tragičnog događaja podneli tužbu zbog povrede časti i ugleda protiv TV Apatin, Radio Dunava i Radio Apatina. Viši sud u Somboru je odbacio sve tri tužbe, zaključivši da se o pokojnoj devojci „govori biranim rečima, u pozitivnom smislu“, a da se njeni roditelji ne pominju u bilo kom netačnom, negativnom kontekstu niti lošoj nameri.

Međutim, Apelacioni sud u Novom Sadu je ukinuo tu presudu i dosudio da TV Apatin mora da plati kaznu od milion dinara, Radio Dunav 400.000 dinara, a Radio Apatin čeka kaznu jer je tužba identična. Ovaj sud ne osporava istinitost navoda, čak apostrofira da tekstovi „imaju afirmativan karakter, obojen duhom saosećanja, da se u njima govori biranim rečima...“ Ključni argument bio je da „po nalaženju Apelacionog suda u konkretnom slučaju nije postojao opravdani interes javnosti da sazna za tragičnu pogibiju ćerke tužilaca i okolnosti pod kojima je nastradala“.

Oba novinarska udruženja, UNS i NUNS, javno su saopštila da je reč o neosnovanoj i drakonskoj kazni, a Savet za štampu zaključio je da spornim tekstovima nisu prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije. Tako ova presuda ulazi u istoriju srpskog pravosuđa kao najveća dosuđena jednom mediju za ovakav slučaj koji je istinit, tačan, ali „nije bio od interesa javnosti“.

Time i presuda TV Apatinu postaje bitna ne samo za ovaj medij, već i društvo u celini, a biće predmet i mnogih međunarodnih studija kada se budu analizirale slobode u Srbiji, posebno medijske, rad sudstva i pravosuđa...

Ovakvo shvatanje suda šta je interes javnosti, a šta ne, do sada je neviđeno uvođenje cenzure u Srbiji. Čini se, nakon Rišeljea, koji je, kažu, napisao:

„dajte mi bilo koju rečenicu autora i osudiću ga na smrt“, niko ovako javno nije osudio na smrt jedan medij u Srbiji.

 

Slavica Popov, direktorica TV Apatin

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi