Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ružiću, ostavi medije na miru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 09. 2013.

Autor: N. Anđelković Izvor: Informer

Ružiću, ostavi medije na miru

Nedopustivo je da političari novinarima prete tužbama samo zato što objavljuju činjenice. Govoriti za medije da su „talog“ deo je kafanske kulture, ističu predstavnici UNS, NUNS i NDNV.

 

Novi ministar bez portfelja Branko Ružić vrši pritisak na medije time što vređa novinare i preti im tužbama zbog objavljenih činjenica, upozoravaju predstavnici novinarskih udruženja!

Informerovi sagovornici smatraju da je nedopustivo to što Ružić medije naziva „talogom“ i najavljuje da će „pravdu“ tražiti na sudu i to samo zato što je Informer pisao da je on, kao potpredsednik FK Partizan, pod istragom zbog sumnjivih fudbalskih transfera.

Tužite vi njega!

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić kaže da je pravo medija da postavljaju pitanja i istražuju događaje od interesa za javnost, „a to svakako jeste pitanje da li se vodi istraga protiv ministra u Vladi“.

- To pravo podrazumeva punu odgovornost u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije. Kao što novinari imaju povećanu odgovornost, tako i političari imaju umanjeno pravo na privatnost, i dužni su da pruže odgovore na pitanja o kojima javnost ima i opravdan interes da bude obaveštena. Ukoliko to ne učine, a prete tužbama, onda to jeste pritisak na medije - tvrdi Jeremić i dodaje da „svako ko se oseća oštećeno može da traži satisfakciju pred sudom i Savetom za štampu“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenjuje da bi za slučaj „Ružić“ dobro rešenje bila kontratužba.

- Možda bi bilo dobro da i vi podnesete tužbu protiv njega zbog svega što je izjavio - predlaže Gruhonjić u izjavi za Informer.

Kafanski rečnik

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ističe da je ovakva komunikacija posledica rečnika koji se odomaćio u poslednje u vreme u međusobnim odnosima pojedinih medija i nekih političara.

- Potpuno je neprihvatljivo i za svaku osudu kada bilo ko, a naročito političar ranga Branka Ružića, sada i ministra, bez obzira na povod, preti medijima i koristi izraze poput „medijski talog“ - ističe Obradović, uz opasku da su nemali doprinos ovakvoj atmosferi dali i oni mediji čiji urednici za političare koriste izraze kao „stoka bezrepa“, a za druge medije „smrdljive novine“.

Prvi čovek NUNS dodaje da je „kultura javnog dijaloga potpuno potonula u međusobne uvrede, kafanski rečnik i uličarske manire“.

- U takvoj situaciji ne možete tražiti od političara da vas poštuju ako vi sami nemate granice u ophođenju ne samo s političarima već, uopšte, s javnim ličnostima - zaključuje Obradović.

Branko Ružić, na drugoj strani, juče nije želeo da nam odgovori na pitanje zašto nas vređa, kao i zašto planira da nas tuži.

Podsetimo, u vikend-izdanju Informer je preneo proverena i pouzdana saznanja da inspektori MUP u okviru akcije „Bumerang“ istražuju sumnjive transfere fudbalera crno-belih Ivana Ivanova i Lazara i Filipa Markovića, u koje je i Ružić, kao potpredsednik kluba, posredno bio uključen.

Da se ja pitam

Čedomir Čupić, profesor FPN

Nije dobro da političar naziva bilo koji medij „talogom“, posebno zbog toga što to nije tačno i nije ni pristojno. Takav sud može da iznosi građanin koji je ljut, ali ne i neko na visokoj funkciji. Niko ih ne tera da se bave politikom.

Moj ugao

Nikola Nikolić, advokat

Pošto u tekstu postoji Ružićeva izjava, to znači da ste sve uradili potpuno profesionalno. Njegova tužba može da bude samo deplasirana jer je vaš posao da objavljujete činjenice koje dobijate od izvora, a njegovo je da ih demantuje ili potvrdi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi