Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS o RTV-u: Rad uz pomoć štapa i kanapa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 09. 2013.

Izvor: RTV

RTS o RTV-u: Rad uz pomoć štapa i kanapa

Pokrajinski javni medijski servis u teškoj finansijskoj situaciji, izveštava RTS. Ponestaju nam osnovna sredstava za rad, upozorava prvi čovek RTV-a. Stabilno finansiranje najvažnije za uspešan rad javnih servisa, ističu evropske organizacije.

Radio-televizija Vojvodine nalazi se u teškoj finansijskoj krizi, a rukovodstvo kuće tvrdi da zaposleni rade štapom i kanapom u neuslovima i apeluje na što hitnije donošenje novih medijskih zakona, izveštava Radio-televizija Srbije.

Vodeće evropske institucije poručuju Srbiji da su za uspešan rad javnih servisa najvažnije - stabilne finansije.

Naplata pretplate drastično je pala posle najave njenog ukidanja, dugovanja su dostigla milionske iznose, još se čeka junska plata.

"Zaposleni čine sve da održe proizvodnju i emitovanje programa, ali nama ponestaje goriva i drugih osnovnih sredstava za rad", kaže direktor RTV-a Slobodan Arežina.

Pokrajinski javni servis čuvar je kulturnog i jezičkog identiteta brojnih nacionalnih zajednica. Pod njegovim krovom radi devet redakcija na manjinskim jezicima, podseća RTS.

"Malo se zna da ova redakcija u ovoj kući, jedina u svetu koja proizvodi celokupan tv program na rusinskom jeziku. Niko nigde to ne radi nigde kao mi", kaže urednik redakcije na rusinskom jeziku Mirko Kanjuh.

Poput Radio-televizije Srbije u NATO bombardovanju 1999. godine, uništena je i tadašnja Televizija Novi Sad. Redakcije su izmeštene u zgradu NIS-a, vlasništvo ruskog giganta Gasprom Njefta.

"Ovde smo već 14 godina sa svim ostalim kolegama, čekajući Godoa. Čekajući da bude nove zgrade, nove opreme", priča urednik redakcije na mađarskom jeziku Hajnelka Buda.

Evropski stav je da je situacija na medijskoj sceni Srbije više nego zabrinjavajuća. Javni servisi imaju zakonsku obavezu da zadovoljavaju interese i ukuse najšireg auditorijuma, ali im nedostaju elementarni uslovi za ispunjavanje osnovnih funkcija.

''Pozivam građane Srbije da se vrate pretplati, koliko mogu, sve dok se na nivou Vlade ne donesu rešenja koja će obezbediti neometano funkcionisanje vaših kuća", ističe šefica medijskog odeljenja pri misiji OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi