Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I novinari krivi za zastrašivanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2013.

Izvor: Tanjug

I novinari krivi za zastrašivanje

Šef Euleksa Bernd Borhart i zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči ocenili su da je zastrašivanje svedoka na Kosovu uzelo maha i da su krivi i novinari.

U otvorenom pismu Borhart i Kuči navode da svedoci koji su doneli važnu odluku, da posvedoče i da omoguće sprovođenje pravde, treba da budu pohvaljeni, umesto da javno budu zastrašeni zbog svoje hrabrosti.

Zastrašivanje svedoka se ne čini samo kroz upućivanje direktnih pretnji nekoj osobi. Na Kosovu sama objava povezana sa moralom onog ko daje iskaz dovoljna je da svedok bude zastrašen i da odbije da svedoči iz straha za život, navode ova dva zvaničnika.

U otvorenom pismu koje je prosleđeno iz Euleksa navodi se da Borhart i Kuči, koji je i kosovski ministar pravde, smatraju da umesto informacija o svedocima novinari treba da daju prioritet sudskim procesima.

U pismu Kuči i Borhart se pitaju da li pojedini kosovski novinari uvek deluju u interesu javnosti i da li je za javnost stvarno bolje da zna ko je svedok na suđnju i šta je izjavio ili je konacna osuda počinilaca ono što najbolje služi interesu javnosti.

Pravni sistem na Kosovu, kao drugi pravni sistemi, zavisi od iskaza svedoka. Svedoci su, po sopstvenoj prirodi, ranjive i veoma često, krhke osobe. Oni veoma često žive u strahu od davanja iskaza. U interesu je javnosti – kao i u interesu Kosova – da se osigura da svakom svedoku bude omogućeno da iznese svoj iskaz“, stoji u otvorenom pismu Borharta i Kučija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi