Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odšteta SOS kanalu sve veća zbog kamate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2013.

Autor: B. Bilbija Izvor: Politika

Odšteta SOS kanalu sve veća zbog kamate

Privredni sud u Beogradu posle skoro šest godina doneo je presudu kojom se Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) i Republička radiodifuzna agencija (RRA) obavezuju da, na ime učinjene štete zbog dodeljivanja neispravne frekvencije, SOS kanalu solidarno isplate više od 650 miliona dinara. Međutim, kako otkriva direktor SOS kanala Dragiša Kovačević, već sada je ova suma znatno veća.

– Trenutno, iznosi više od 900 miliona dinara i svakodnevno se povećava, jer u taj iznos nisu uračunate kamate koje teku još od 2010. godine. Ovo je prvostepena presuda, na koju mogu da se žale sve tri strane, a sud je usvojio sve što smo tražili, izuzev da nam dodeli novu frekvenciju, jer za to nije nadležan. Da li će Apelacioni sud potvrditi iznos koji je presudio Privredni sud, ili će taj iznos biti veći ili manji, potpuno je nebitno – objašnjava Kovačević.

Direktor SOS kanala podseća da je frekvencija neispravna i da ovaj kanal nije ni mogao da se dodeljuje emiterima, što su potvrdili sudski veštak, svi kablovski operateri, stručne službe RTS-a i kontrolni centar Ratela, koji su svojim merenjima ustanovili da je kanal sa smetnjama u tonu i slici.

Kovačević smatra da će, ako RRA pristane da solidarno prihvati krivicu, biti ugrožen opstanak ove agencije, jer oni u odnosu na Ratel nemaju tako velike prihode.

– Moram da budem iskren i da kažem da je RRA u više navrata tražio od Ratela da reši problem SOS kanala. RRA je nekoliko puta predlagao dogovor, ali su u Ratelu te predloge uvek odbijali. Ovde se radi o značajnim sredstvima, koja će, umesto u budžet, biti uplaćena SOS kanalu. Država nema veze sa ovim slučajem, ovo je grub propust i greška ljudi koji su se godinama skrivali iza činjenice da su nezavisno regulatorno telo. Oni su to bukvalno shvatili i mislili da nikome ne treba da polažu račune za svoj rad. Ratel je odbio i da sprovede u delo rešenje poverenika za informacije od javnog značaja da SOS kanalu dostavi traženu dokumentaciju – navodi direktor SOS kanala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi