Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS: Nedopustiva cenzura prema Gardijanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 08. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

OEBS: Nedopustiva cenzura prema Gardijanu

Postupci britanskih vlasti prema listu "Gardijan" predstavljaju oblik neprihvatljive cenzure i ubuduće treba pažljivo da razmotre postupke koje preduzimaju kako bi podržali pravo medija da izveštavaju, upozorila je danas u otvorenom pismu britanskom premijeru Dejvidu Kameronu predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

"Korišćenje antiterorističkih zakona, pretnje pokretanjem sudskih postupka i primoravanje novinara da unište podatke imaju zastrašujući efekat na medije u Britaniji i šire i predstavljaju oblik neprihvatljive cenzure", upozorila je ona.

"Teško je da se razume da bi javni službenici, delujući prema političkim instrukcijama, u 21. veku pretili uredniku velikog britanskog lista", navodi Mijatović.

Predstavnica OEBS-a kao posebno zabrinjavajuće ističe zadržavanje i ispitivanje životnog partnera novinara "Gardijana" Dejvida Mirande i zaplenu njegove elektronske opreme na osnovu zakona o terorizmu na aerodromu Hitrou, o čemu je, kako podseća, pisala britanskim vlastima 19. avgusta.

"Ne osporavam ni na koji način pravo vlada da se bore protiv terorizma i štite svoja društva, ali zakoni ne bi trebalo da budu zloupotrebljavani na način koji bi sprečavao rad novinara i gušio slobodu medija i slobodu izražavanja", navodi Mijatović.

Prema njoj, ohrabrujuće je to što su civilno društvo i novinarska zajednica momentalno reagovali na, kako je ocenila, napade na slobodu medija.

"Pozivam vlasti da pažljivo razmotre buduće korake kako bi podržali pravo medija da izveštavaju", navodi predstavnica OEBS-a.

Premijeru Kameronu su prošle sedmice otvoreno pismo poslali urednici nekoliko listova sa severa Evrope.

"Pritvaranje i krivična istraga protiv partnera novinara 'Gardijana' preti da ugrozi slobodu medija širom sveta", upozorili su urednici danskog lista "Politikena", švedskog "Dagens Niheter", norveškog "Aftenposten" i finskog "Helsingin Sanobat".

Oni su ukazali da "događanja u Britaniji podstiču duboku zabrinutost".

Urednici su pozvali britanskog premijera da "ponovo svoju vladu stavi među vodeće branioce slobode štampe".

I evropski komesar za pravosuđe Vivijen Reding izrazila je zabrinutost za slobodu medija, posle slučaja pritvaranja partnera novinara "Gardijana" i ispitivanja na londonskom aerodromu.

Reding je rekla da u potpunosti deli zabrinutost generalnog sekretara Saveta Evrope Tjorbjorna Jaglanda, koji je uputio pismo britanskoj vladi u ime SE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi