Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sirijski hakeri napali sajtove Njujork tajmsa i Tvitera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 08. 2013.

Izvor: Beta, AFP, Blic

Sirijski hakeri napali sajtove Njujork tajmsa i Tvitera

Vebsajt Njujork tajmsa je u kvaru zbog sajber napada koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, a i vebsajt Tvitera takođe je imao problema.

"Naš vebsajt je bio nepristupačan za naše korisnike u SAD neko vreme u utorak. Taj kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen", rekla je Ajlin Marfi, portparolka američkog lista.

Ona je dodala da se radi na tome da se vebsajt vrati u punu funkciju, ali jutros sajt još nije bio dostupan iz SAD i davao je poruku greške.

Hakerska grupa koja sebe zove "Sirijska elektronska vojska" (SAE) preuzela je odgovornost za ove sajber napade.

Prema stručnjaku za bezbednost interneta Metu Džonsonu, "Sirijska elektronska armija", koja je već napadala kompjuterske sisteme više medija, mogla je da izazove ovaj kvar i rekao da napad liči na njih.

Grupa SEA, koja podžava sirijskog vodju Bašara al Asada, napisala je na svom Tviter nalogu "mediji u kvaru" i prikačila link sa člancima koji govore o problemima sajta Njujork tajmsa. Takodje su napravili aluziju na napad na sajtu Tviter.

Tviter je na jednom blogu naveo da je sistem imena domena imao probleme, i da je privremeno bio pogođen servis slika.

I Tviter i Tajms su naveli da rešavaju ovaj napad koji je išao izgleda preko australijske kompanije koja je registrovala imena njihovih domena Melburn IT.

Ovaj sajber napad podudara se s najavama administracije SAD o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su vlasti upotrebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Grupa Sirijska elektronska armija, koja napada naloge koje smatra da podržavaju sirijske pobunjenike, već je poslednjih meseci izvršila sajber napade na Tviter nalog američke novinske agencije Asošiejted pres, sa lažnim tvitom da je predsednik Barak Obama povređen u dve eksplozije u Beloj kući.

Takođe su bili napadnuti foto servis agencije Frans pres, kao i društvene mreže Bi-Bi-Sija, Al Džazire, Fajnenšel tajmsa i Gardijana.

Na svom internet sajtu SEA navodi da brani "sirijski arapski narod" protiv "kampanja koje se vode u arapskim i zapadnim medijima".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi