Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Država uvek želela zavisan RTS i RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 08. 2013.

Autor: M. N. Stevanović Izvor: Danas

Država uvek želela zavisan RTS i RTV

Država nikada nije želela samostalni i nezavisni medijski javni servis, jer je i sistem TV pretplate sačinila tako da preko Elektroprivrede Srbije zadrži kontrolu priliva novca od ove zakonske obaveze. Politička odluka o prebacivanju RTS-a i RTV-a na državni budžet i ukidanje pretplate liči na spašavanje davljenika koji je prethodno namerno gurnut u vodu.

Naime, sam mehanizam naplate preko računa za struju omogućio je da se na račun javnog servisa - RTS-a i RTV-a uknjiži novac jedino u slučaju kada građani preplate iznos naveden u mesečnom obračunu za struju.

Izveštaj o dugovanju koji građanima stiže na kućnu adresu sadrži podatke o potrošnji električne energije (koji su, uzgred, do te mere nerazumljivi da još niko nije uspeo da sam predvidi koliku potrošnju će imati, čak ni ako precizno očitava svoje brojilo) i iznos duga za taj mesec, kao i ranija potraživanja.

Poseban deo na računu predstavlja stavka za TV pretplatu koja iznosi 500 dinara, na kojoj je evidentirano koliki je iznos mesečnog izdvajanja i koliki je, eventualno, dug iz prethodnog perioda.

Međutim, uplatnica koja je u prilogu računa, ne sadrži odštampan iznos ukupnog duga po oba osnova, nego je na tom mestu prazno polje u koje građani sami upisuju koliko žele tog meseca da plate.

Ako izdvoje iznos koji je veći od duga za struju, on će se knjižiti na račun javnog servisa. Ali, ako potrošač reši da samo smanji dug, to neće biti proporcionalno, nego će se samo smanjiti iznos za struju, dok će se dug prema državnoj televiziji uvećavati.

Tako je praktično došlo do toga da EPS ne isplaćuje mesečni iznos javnim servisima, nego samo deo koji je „pretekao“ iz računa za potrošnju struje.

Uz to, čak ni iznos koji se na taj način uknjiži na RTS ili RTV ne uplaćuje se redovno, pa samo za ovaj mesec EPS, vojvođanskom javnom servisu duguje 50 miliona dinara, što su i mesečne potrebe ovog vojvođanskog javnog servisa. Na godišnjem nivou reč je o oko šest miliona evra.

Država u ovom trenutku pomaže RTS sa 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice, RTV se nije našao među budžetskim stavkama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi