Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EANA: Očuvati Tanjug kao nezavisnu agenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

EANA: Očuvati Tanjug kao nezavisnu agenciju

Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) obratila se Vladi Srbije, povodom najavljene transformacije Tanjuga, pismom u kojem navodi da transformacijom treba očuvati "trenutnu poziciju agencije kao nezavisnog davaoca nepristrasnih novinarskih usluga tradicionalnim i novim medijima u Srbiji i inostranstvu".

Bord direktora Asocijacije, čije članice su najuglednije evropske novinske agencije, poput nemačke DPA, Frans presa, austrijska APA, Anse, Itar tasa i drugih, u pismu izražava "zabrinutost povodom izjava koje ukazuju da bi Novinska agencija Tanjug mogla biti primorana da promeni svoju ulogu i da kao nacionalna novinska agencija postane vladina kancelarija za odnose sa javnošću".

Evropska asocijacija ističe da umesto promene Tanjugove delatnosti treba očuvati njenu sadašnju poziciju.

EANA konstatuje da je Tanjug odavno brend, a da je "nedavno pod rukovodstvom aktuelnog menadžmenta revitalizovan, finansijski i uređivački" i podseća da mu je upravo zbog takvog razvoja 2011. godine dodelio nagradu za izuzetan kvalitet agencijskog novinarstva.

"Cenimo ambiciju Vlade Srbije da modernizuje pravila pod kojima Tanjug posluje. Za pouzdanost novinske agencije, kako u zemlji, tako i prema svojim međunarodnim partnerima, izuzetno je važno da vlasnička struktura, koja god da bude izabrana, bude jasna i transparentna i da je glavni uređivački cilj pružanje istinitih i nepristrasnih vesti", navodi se u saopštenju.

"EANA obuhvata privatne i državne novinske agencija iz trideset i jedne evropske zemlje i služi kao forum za saradnju i informisanje o poslovima novinskih agencija.

Asocijacija podseća da je osnovna delatnost novinskih agencija prikupljanje i distribucija vesti i da je njihova delatnost kičma istinitog i nepristrasnog izveštavanja u demokratskim sistemima.

To je posao kome treba zdravo okruženje, odnosno medijske slobode, zdrava konkurencija i jednostavna i osnovna pravila poslovanja.

Dakle, jedna od glavnih briga EANA je da se obezbedi ekonomski i pravni ambijent za novinske agencije koje posluju u skladu sa ovim pravilima", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi