Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lazarević: Avalina frekvencija čeka odluku RRA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2013.

Izvor: Tanjug

Lazarević: Avalina frekvencija čeka odluku RRA

Držvni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević izjavio je danas da je stav tog ministarstva da nacionalna frekvencija koja je ostala upražnjena gašenjem televizije Avala treba da bude iskorišćena za proces digitalizacije, ali da još nije izvesno da li će se to dogoditi budući da Republička radiodifuzna agencija još nije donela konačnu odluku.

Lazarević je Radio-televiziji Srbije rekao da je preduslov takvog prenamenovanja upražnjene frekvencije da RRA u žalbenom postupku ne dodeli tu frekvenciju nekoj televiziji.

On je objasnio da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo plan raspodele čijim donošenjem će se ta frekvencija predodrediti da se koristi za proces digitalizacije, međutim taj pravilnik ne može da bude usvojen pre konačne odluke RRA.

Ministarstvo je, kako je objasnio, takođe, u prethodnih godinu dana završilo izradu svih projekata potrebnih za proces digitalizacije, razrešilo sve nedoumice i otvorena pitanja koja su kočila proces i uspostavilo efikasne mehanizme koordinacije između institucija zaduženih za proces digitalizacije.

"Mi smo od EU dobili opremu kojom smo instalirali inicijalnu mrežu, ali zbog nepostojanja slobodnih frekvencija ne koristimo svu opremu odnosno nismo uspostavili tu mrežu", rekao je Lazarević. 

Prema njegovim rečima, ukoliko bi upražnjena frekvencija bila korišćena za proces digitalizacije bilo bi moguće ostvariti pokrivanje 60 odsto teritorije Srbije digitalnim signalom za nekoliko meseci, a do kraja godine čak 80 odsto teritorije.

On je podsetio da je proces digitalizacije međunarodno preuzeta obaveza Srbije, a da će poglavlje deset u pregovorima sa EU koje se bavi telekomunikacijama biti jedno od prvih koje će biti otvoreno a da će digitalizacija biti preduslov za njegovo zatvaranje.

"Ukoliko digitalizaciju ne bismo završili do 17. juna 2015 veliki broj naših građana koji primaju TV signal analognim sistemom mogli bi da ostanu bez TV signala, posebno je reč o građanima u pograničnim područjima", kazao je Lazarević. 

On je dodao da proces digitalizacije neće previše koštati građane a da će država pomoći onima koji su socijalno najugoroženiji da sprovedu prelazak na digitalni prijem. 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

22.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 07:46

Sta to bese digitalizacija TV radio-difuzije?

Valja se ovom prilikom podsetiti da je u jos uvek vazecoj Strategiji razvoja radiodifuzije do 2013. godine, koju je doneo Savet Republičke radiodifuzne agencije 2005. godine, na kraju tacke 7. Digitalna radiodifuzija, odredjeno:

"RRA je sugerisala Agenciji za telekomunikacije i resornom ministarstvu da Planom raspodele predvidi posebne TV kanale namenjene eksperimentalnoj digitalnoj radiodifuziji. Kanali namenjeni digitalnoj radiodifuziji po svojim tehničkim karakteristikama treba da budu oni koji nisu pogodni za analognu radiodifuziju, tj. oni koji ne smanjuju maksimalan broj raspoloživih frekvencija/lokacija koje će se raspodeljivati na predstojećim javnim konkursima. Iako po slovu Zakona (član 78) samo ustanove javnog radiodifuznog servisa imaju obavezu prelaska na nove digitalne tehnologije, RRA će se truditi da svojim aktima obezbedi mogućnost pristupa svih zainteresovanih emitera eksperimentalnim digitalnim kanalima" (tzv. Inicijalne mreze).

P. S. - STRATEGIJA: Planski akt najšireg opsega koji sadrži analizu postojećeg stanja i vremenski oročen plan akcije za postizanje određenih ciljeva. Prema opsegu vremena predviđenog za njihovo ostvarivanje, strategije se dele na karatkoročne, srednjeročne i dugoročne (Pojmovnik Narodne skupštine).

Odgovori
sre

21.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:26

Igre bez granica

"Prema Zakonu, Savet RRA je dužan da ponovo raspiše Javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ne odluči da mrežu K5, ugašene TV Avala, ustupi za proces digitalizacije Republike Srbije, što znači da bi trebalo promeniti Plan raspodele radiofrekvencija", pise na kraju saopstenja RRA - "Dozvola za mrežu K5 nije dodeljena" (09. avgust 2013).

Završene su javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija/oblasti za terestričke digitalne TV radio-difuzne stanice u UHF opsegu za teritoriju Republike Srbije (12.02.2013). Konacno je donet ovaj u ovom trenutku nebitan pravilnik 16.08.2013. („Službeni glasnik RS“ broj 73/13): http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/Pravilnik_o_utvrdjivanju_plana_raspodele_za_digitalne_TV_stanice_SGRS-73-13.pdf.

Završene su i javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o izmeni Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije (09.04.2013): http://www.ratel.rs/informacije/javne_konsultacije.232.html?article_id=1342. Medjutim, ovaj bitan pravilnik, koji obuhvata i Aneks 4 (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%204.pdf), jos nije donet, a vreme istice!

Danas, 21. avgusta 2013. godine u gore navedeno tekstu pise, neverovatno: "Držvni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević izjavio je danas da je stav tog ministarstva da nacionalna frekvencija koja je ostala upražnjena gašenjem televizije Avala treba da bude iskorišćena za proces digitalizacije, ali da još nije izvesno da li će se to dogoditi budući da Republička radiodifuzna agencija još nije donela konačnu odluku." (Videti prvi pasus ovog dopisa.)
Medjutim, strateska odluka na najvisem nivou Vlade odavno je doneta, ali je niko ne pominje niti postuje. U Odluci o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Strategije/Odluka%20o%20izmeni%20startegije%20za%20ASO%20SG26-13.pdf) u taki 3. utvrdjeno je: "Ukoliko pre prelaska na digitalno emitovanje dodje do oslobadjanja frekvencija u odgovarajucim opsezima, Inicijalna mreza se moze prosiriti."

Igre oko preraspodele frekvencijskih kanala analogne mreze K-5 za prosirenje digitalne Inicijalne mreze se nastavljaju, bez granica.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi