Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radnik „Informera” koji je radio na crno neka se obrati sudu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2013.

Autor: E. A. Izvor: Alo!

Radnik „Informera” koji je radio na crno neka se obrati sudu!

U Inspektoratu za rad Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike mogu pomoći radnicima kojima bahati poslodavci uplaćuju minimalac na račun, a ostatak zarade na crno kako bi izbegli plaćanje doprinosa samo ukoliko poslodavce „uhvate na delu“. Tako je povodom slučaja sugrađanina koji je nekoliko meseci radio u kompaniji „Insajder tim“ (osnivača lista „Informer“), gde nije bio prijavljen i gde je platu primao na ruke i kome nije uplaćen ni dinar za doprinose, inspekcija, kako poručuju, praktično nemoćna jer on tamo više ne radi.

„Što se tiče čoveka koji se obratio listu ‚Alo!‘, navodeći da je nekoliko meseci radio u kompaniji ‚Insajder tim‘ d.o.o. i gde nije bio prijavljen, pošto je njegovo radno angažovanje na faktičkom radu (rad na crno) prestalo, jedini način za ostvarivanje njegovih povređenih prava jeste obraćanje mesno nadležnom sudu“, ukazuju iz Inspektorata.

Podsetimo, „Alo!“ je objavljujući ovu priču u okviru serijala „Bahati poslodavci i rad na crno“ tražio i podatke u vezi s poslovanjem kompanije „Insajder tim“, koja je, prema informacijama dostupnim na sajtu „Boniteti.rs“, za troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda za period od marta do decembra 2012. za 22 zaposlena isplatila tek 16,4 miliona dinara. Prema toj računici, trebalo bi da je prosečna neto plata za 22 zaposlena u firmi „Insajder tim“ tek nešto više od 30.000 dinara. Budući da u impresumu „Informera“ stoje imena 16 ljudi, mahom direktora i urednika, ispada da osim njih cela kompanija ima još samo šest zaposlenih!

 Tokom 2012. godine radio sam nekoliko meseci u kompaniji „Insajder tim“, koja je izdavač dnevnog lista „Informer“. Nisam bio prijavljen i nije mi uplaćen ni dinar za doprinose. Platu, i to prilično dobru, dobijao sam na ruke, u koverti.

Na ovaj način nisam oštećen samo ja, nego i budžet Srbije. Ali, ja u tom trenutku nisam mogao da biram. Morao sam da prihvatim te uslove jer u suprotnom ne bih imao od čega da živim. Međutim, sada se plašim da li ću jednog dana moći da preživim od penzije, koja će biti izuzetno mala zbog neuplaćenih doprinosa - ispričao je za „Alo!“ bivši radnik „ Insajder tima“.

Iz Inspektorata apeluju da osobe koje nisu prijavljene, odnosno zaradu primaju na ruke, moraju što pre takav rad, dok su još radno angažovane, da prijave inspekciji. „ Tada inspektor donosi rešenje kojim će poslodavcu naložiti da sa zatečenim licem zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme i izvrši prijavu na obavezno osiguranje i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca.

U manjem broju slučajeva se lica koja rade na crno obraćaju inspekciji rada dok rade bez ugovora o radu, upravo zbog straha od gubitka posla. Inspektoratu za rad se češće obraćaju lica čije je radno angažovanje na faktičkom radu prestalo, a tada je jedini način za ostvarivanje njihovih povređenih prava obraćanje mesno nadležnom sudu, od kojeg mogu tražiti da utvrdi da su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme ili zahtevati naknadu štete“, ukazuju u Inspektoratu.

Važno je istaći da se minimalna zarada isplaćuje kada nastupi poremećaj u radu zbog kojeg poslodavac nije u stanju da isplaćuje odgovarajuću zaradu i tada zaposleni ostvaruje pravo na minimalnu zaradu, koja treba da obezbedi zadovoljavanje egzistencijalnih potreba zaposlenog i članova njegove porodice.

Članom 112 stav 1 Zakona o radu propisano je da se minimalna zarada utvrđuje odlukom Socijalnoekonomskog saveta Republike Srbije, te da bez poreza i doprinosa iznosi 115 dinara po satu.

Poreska: Nismo kontrolisali zarade u „Informeru”

U Poreskoj upravi (PU) za „Alo!“ su naveli da je u periodu od januara 2012.

godine do 16. avgusta 2013. godine u postupku kontrole izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti protiv 406 poreskih obveznika kod kojih je utvrđeno da imaju neprijavljene radnike. Kako je našem listu rečeno u toj instituciji, u datom periodu nije kontrolisana pravilnost obračunavanja i plaćanja poreza i doprinosa na zarade u „Insajder timu“.

Poreska uprava je kod poreskog obveznika „Insajder tim”, PIB 107467081 iz Beograda izvršila kontrolu poslovanja za period od 9. marta 2012. godine do 31. decembra 2012. godine, i to kontrolu pravilnosti obračunavanja i plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Kod navedenog poreskog obveznika nije vršena kontrola pravilnosti obračunavanja i plaćanja poreza po odbitku“, poručeno je iz PU, odakle su za danas najavili objašnjenja u vezi s tim šta je utvrđeno pri kontroli PDVa, kao i kada će izvršiti kontrolu ostalih poreskih obaveza ove kompanije.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.08.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 11:33

foliranje

Zasto se svi pravite ludi u vezi neplacanja doprinosa i neprijavljivanja radnika. U Informeru ima jos veci broj neprijavljenih ljudi koji rade svaki dan. Inspekcija neka dodje u redakciju i proveri. Zasto je sada kao veliki problem samo taj jedan covek. Zasto vas ne zanimaju drugi. Zasto ne pitate ljude koji su radili kod Raje Rodica po 10 godina bez dana uplecenih doprinosa pa sada iako imaju po 60 godina i ne mogu da rade nemaju penziju ili je toliko mizerna da je ne vredi pominjati. Sada ste se uhvatili te jedne price samo da se prepucavate sa urednikom a ne da iskreno resite problem. Koliko u svim drugim redakcijama ima nesrecnika koji su prinudjeni golom egzistencijom svoje dece da rade na crno za bedne pare. Bavite se iskreno problemom. Sve ostalo je licemerno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi