Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pola Srbije tužilo RATEL
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Pola Srbije tužilo RATEL

Građani Srbije ne samo što će morati da na svojoj grbači iznesu odštetu od 650 miliona dinara, koliko je SOS kanalu dodeljeno u sporu koji je dobio protiv Ratela, već bi ta cifra mogla da bude i mnogo veća. Ova agencija vodi još nekoliko sudskih sporova, između ostalih i protiv „Telekoma“ (čak 11 tužbi), „Verata“, „Oriona“...

Gubljenje sporova i moguće zloupotrebe u ovoj kući, koju od pre nekoliko dana češljaju i operativci UBPOK-a, zabrinuli su i narodnog poslanika Momu Čolakovića (PUPS), koji je još 18. decembra 2012. postavio poslaničko pitanje predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću, u kojem je upozorio da izgubljeni sporovi mogu skupo da koštaju budžet Srbije.

Pitanje bez odgovora

- Motiv za ovakvo moje pitanje bili su procesi koji se vode protiv Ratela, a koje on uglavnom na sudovima gubi. Pored SOS kanala, ova kuća je izgubila i spor sa operatorom „Veratom“. Prosto je neverovatno da je Ratel duži niz godina odbijao da reši status ovog operatora po zakonu. I nakon predmetnih presuda iz februara 2012. godine on to nije učinio, odnosno nije doneo rešenje, čime krši odluku Upravnog suda. S obzirom na to da su u tom položaju još dva operatora, „Orion“ i „Telefonija“, odnosno „Beotel“, šteta se svakim danom uvećava - kaže za Naše novine Čolaković.

On dodaje i da nije dobio odgovor na ovo pitanje:

- Obavešten sam da je moje pitanje prosleđeno Ministarstvu finansija, od kog, međutim, nisam dobio nikakav odgovor. Zato ću ponovo pokrenuti slučaj, da se jednom vidi šta se tamo dešava i zašto se ćuti dok se državni novac rasipa na sporove koji se gube. Ovo tim pre što je postojala mogućnost da se ti sporovi mirno reše.

Posle tekstova o svemu što se zbiva u Ratelu, redakcija Naših zasuta je pozivima radnika agencije.

- „Telekom“ je podneo čak 11 tužbi jer su ih naše odluke naterale da „Telenoru“ na raspolaganje stave svoje resurse za fiksnu telefoniju - kaže naš izvor iz Ratela.

„Telekom“: Tužili smo

Ova informacija potvrđena nam je i iz „Telekoma“.

- Podneli smo više tužbi Upravnom sudu protiv akata Ratela. Razlozi za podnošenje tužbi su to što je Ratel nametao „Telekomu“ previše ili preteške obaveze. Isti cilj je mogao biti ostvaren i s manjim brojem i lakšim obavezama, čijom primenom „Telekom“ ne bi trpeo štetu. Pored navedenih, u nekim slučajevima su podnošene tužbe protiv akata Ratela kojima su rešavana sporna pitanja s drugim operatorima. Tužbe su podnošene ne samo zato što su sporna pitanja rešena u korist drugih, već i što su sporovi rešavani na takav način da je „Telekom“ imao dodatne finansijske obaveze ili smanjenje prihoda - stoji u saopštenju „Telekoma“.

Iz Ratela dolaze drugi tonovi:

- Spor „Telekoma“ i Ratela je prevaziđen i okončan, i u ovom slučaju niko nije oštećen. Sporovi pred Upravnim sudom odnosili su se na odluke o izdavanju druge licence za fiksnu telefoniju kompaniji „Telenor“. Spor s „Veratom“ vodi se oko neplaćanja naknade za korišćenje frekvencije, koju „Verat“ ne plaća od 2006.

Mesečni zakup kao dvosoban stan

Jedan od radnika Ratela, koji je hteo da ostane anoniman, tvrdi da će građani Srbije tek otkriti šta su sve plaćali u režiji Milana Jankovića i Jovana Radunovića, direktora i predsednika UO Ratela.

- Policijska istraga mora da utvrdi i kako je sklopljen ugovor o zakupu zgrade po ceni od 4,1 milion evra na šest godina s privatnom firmom „Farman“, koja im sada izdaje zgradu, a koja je u vlasništvu biznismena Branislava Grujića.

Kirija na mesečnom nivou je 59.197 evra, odnosno jedan dvosoban stan na periferiji Beograda, svakog meseca - kaže sagovornik Naših novina.

Ratel: Putovanja odobrila Vlada

Mada smo im spremajući tekst o putovanjima širom sveta (juče objavljen) uredno poslali pitanja, iz Ratela nisu na njih želeli da odgovore, ali su se oglasili kada je tekst izašao u novinama.

U Ratelu tako tvrde da se plan svih službenih putovanja, kao i budžet, unapred donosi u okviru Finansijskog plana, koji odobrava Vlada Srbije. Ukupan budžet za putovanja koji je naveden u tekstu (250.000 evra - prim. aut) odnosi se na troškove putovanja svih zaposlenih, ne samo na direktora i predsednika UO Ratela.

- Ova putovanja sastavni su deo obaveza koje imamo kao član Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije - navode u Ratelu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi