Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novac dobijen na sudu daćemo za obolelu decu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 08. 2013.

Autor: Ivan Jovanović Izvor: Blic

Novac dobijen na sudu daćemo za obolelu decu

Kompanija „Ringier Axel Springer“, izdavač dnevnih novina “Blic”, “Alo” i “24 sata”, nedeljnika NIN, “Blic žena”, “Puls”, “Auto Bild”, portala “Blic.rs”, “Žena. rs”, “Alo.rs”, “24sata.rs”, “Puls.rs”... jedna je od retkih sa transparentnim vlasništvom koja poštuje sve zakone.

U troje dnevnih novina, pet magazina, 12 portala i štampariji angažovano je preko 700 saradnika koji primaju redovne plate za koje kompanija uplaćuje pune doprinose. Za poreze i druge dažbine kompanija godišnje uplati preko pet miliona evra. „Transparentnost i zakonitost“, kaže generalna direktorka kompanije „Ringier Axel Springer“ Jelena Drakulić-Petrović, „za nas je jedini i pravi način poslovanja“.

Najčešći napadi na kompaniju, pre svega na “Blic”, glavnog urednika i generalnu direktorku, jesu za navodne nezakonite ugovore sa državom. Na ove optužbe generalna direktorka Jelena Drakulić-Petrović odgovara da je takvim napadima u osnovi bio cilj da se kompanija finansijski oslabi, ali da to inspiratorima i izvršiocima napada nikad nije uspelo.

„Prošlu godinu smo završili sa profitom, a i ovu ćemo, uz povećanja plata zaposlenima.  S ponosom mogu da kažem da kompanija dividende nije iznosila iz Srbije, već ih godinamaulaže u nove projekte i zapošljava ljude“.

Direktorka Jelena DrakulićPetrović ističe i da su državne institucije i javna preduzeća istovetne ugovore imale i sa drugim medijskim kućama. Skoro da nema nijedne medijske kuće koja nije imala ugovore sa istim državnim institucijama i preduzećima za koje optužuju “Blic”.

U takvoj vrsti oglašavanja nema ničega spornog i oni su praksa kako u svetu, tako i kod nas. Na pitanje zašto kompanija nije odgovarala na poslednje optužbe, generalna direktorka kaže da civilizovan razgovor nije moguć sa onim ljudima koji znaju da „Ringier Axel Springer“ posluje zakonito, a i dalje nižu neistine i uvrede. Oni znaju da godišnje imamo više revizija - kako internih, tako i eksternih od strane najrenomiranijih revizorskih kuća. Blaćenjem naše kompanije neće moći da plate svoje poreske dugove, zaostale plate i doprinose i da vrate kredite... Drekom i uvredama, isto tako, neki minorni i mali neće porasti, pa i kad bi i sve pare koje su javna preduzeća namenila za oglašavanje dala njima.

Zašto ste tužili “Pink” i “Informer”? - Kad neko sinhronizovano više nedelja objavljuje neistine, morate se zaštititi. Mi ćemo pravdu potražiti na sudu jer je moja obaveza da štitim interese kompanije i više od 700 radnika i njihovih porodica.

Podneli smo tužbe Privrednom sudu i Višem sudu za povredu časti i ugleda, kao i privatne krivične tužbe za uvrede Osnovnom sudu. Koliku odštetu očekujete na sudu? - Verujemo da će sud odrediti visoku odštetu jer uvredljiva kampanja traje dugo i do sada je bilo više od 310 neistinitih i uvredljivih priloga. Svaki dinar koji dobijemo na sudu, daćemo u humanitarne svrhe - za lečenje obolele dece u Srbiji.

Očekujem oštre kazne

Verujem u pravni sistem Srbije i zato pozivam sve nadležne institucije i regulatorna tela da provere bilo koji segment poslovanja kompanije “Ringier Axel Springer”, kaže Jelena Drakulić-Petrović. “Nemamo šta da krijemo, niti ćemo se skrivati od bilo koga, ali nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno blati ugled ‘Blica‘.

Podsećam da je Savet Republičke radiodifuzne agencije 7. avgusta kaznio ‘Pink‘ merom javnog upozorenja nakon koje je ova kampanja na ‘Pinku‘ prestala. Ali nakratko. Zato očekujemo da sledeća kazna bude još oštrija.”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi