Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RATEL i RRA ojadili nas za 6 miliona €!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 08. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

RATEL i RRA ojadili nas za 6 miliona €!

Građani Srbije još jednom će platiti tuđe brljotine.

Zbog izdavanje tehnički neispravne frekvencije SOS kanalu od strane RRA i Ratela, sud je u prvostepenoj presudi odlučio da ovoj TV stanici bude isplaćena odšteta od oko šest miliona evra (650 miliona dinara). A da je ovo po ko zna koji put da ćemo svi ispaštati ni krivi ni dužni ne treba ni pominjati. Kao ni podatak šta je sve moglo da bude urađeno tim parama i koliko je, na primer, dece kojima su neophodne operacije u inostranstvu moglo da bude spaseno.

Sve je počelo još 2006. godine, kada su Republička agencija za elektronske komunikacije i Republička radiodifuzna agencija dodelili neispravnu frekvenciju na javnom konkursu SOS kanalu, odnosno frekvenciju koja po međunarodnoj raspodeli pripada državnoj televiziji Rumunije. Zbog ovakve odluke i otežanog emitovanja i praćenja programa SOS kanal je tužio ove dve državne institucije.

Sud je procenio da su tuženi znali da je kanal, koji je predmet spora, još pre dodeljivanja bio neispravan, ali da su ga svesno dodelili SOS kanalu.

Izbegli Strazbur

Direktor SOS kanala Dragiša Kovačević bio je kratak u komentaru za Naše novine.

- Verovao sam da će pravosudni sistem ove države imati snage da donese pravednu odluku. Da nije bilo pravde u našoj zemlji, mi bismo je tražili u Strazburu - kaže Kovačević, ne želeći da komentariše da li je bilo pokušaja nagodbe.

Međutim, iz izvora bliskih SOS kanalu saznajemo da je rukovodstvo ove kuće učinilo sve da se spor reši mirnim putem.

- Pokušali smo da se nagodimo i ponudili da odšteta bude mnogo manja, a pomoć nam je pružio i ministar Rasim Ljajić. Ali, bahatost ljudi u Ratelu je dovela do ovoga, jer su nas odbili - kaže naš izvor blizak SOS kanalu.

Resorni ministar Rasim Ljajić potvrdio je za Naše novine da je on posredovao u ovom sporu.

- Imao sam nameru da se vansudski dogovore, ali to se nije dogodilo. SOS je tužio Ratel i RRA kao regulatorna, nezavisna tela. Država, odnosno Vlada nemaju ništa sa tim - kaže Ljajić za Naše.

Advokat Božo Prelević insistira na odgovornosti:

- Gube se sporovi koji idu na teret svih građana Srbije, a pozicija državnih službenika je takva da su lišeni bilo kakve lične odgovornosti. Ne bi se tako ponašali kada bi štetu za izgubljene sporove plaćali sami.

I njegov kolega Sava Anđelković ima slično mišljenje:

- Greške srpske administracije imaju veće posledice nego korupcija. Zato se novac umesto za gladnu i bolesnu decu odliva na sudske sporove.

Ratel: Žalićemo se

S druge strane, RRA i Ratel žaliće se na presudu Privrednog suda u Beogradu.

- Presuda Privrednog suda nije ni konačna, a ni izvršna. Ratel će se žaliti i očekujemo pozitivnu odluku višeg suda - rekao je predsednik UO Ratela Jovan Radunović.

I iz RRA stižu slični tonovi.

- Od početka tog procesa mi smo tvrdili da u tom sporu ne treba da učestvujemo jer RRA nije nadležna za izdavanje tehničkih dozvola - tvrdi Goran Karadžić iz Saveta RRA.

S njim se slaže i nekadašnji predsednik saveta Nenad Cekić.

- Mi smo radili na osnovu dokumenata koje su nam dostavili Ratel i nadležno ministarstvo, odnosno mi smo dobili mrežu koja je prethodno trebalo da bude tehnički proverena da bismo je raspodelili emiterima. Problem je nastao jer je Rumunija postavila 20 puta jači predajnik, a na to nismo mogli da utičemo jer u to vreme nismo bili u Međunarodnoj radiodifuznoj uniji - kaže Cekić za Naše novine.

Članovi UO RRA

(2006. godina)

Nenad Cekić - predsednik

Svetozar Stanojević

Vladika Porfirije

Slobodan Đorić

Vladimir Cvetković

Aleksandar Vasić

Velimir Milošević

Tihomir Karadžić

UO Ratela

(2006. godina)

Jovan Radunović - predsednik

Zdravko Stanimirović

Miroslav Dukić

Vlade Milićević

Vuk Vujović

direktor

Milan Janković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi