Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EPS darivao Blicu 6.000.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 08. 2013.

Autor: E. I. Izvor: Informer

EPS darivao Blicu 6.000.000 dinara

Elektroprivreda Srbije 2010. i 2011. godine isplatila je dnevnom listu Blic i njegovim izdanjima (dnevnik 24 sata i nedeljnik NIN) šest miliona dinara, otkriva Informer! Državni milioni isplaćivani su čak i na ime izveštavanja o ‘sportskim uspesima’ !?!

 

Sumnjivi ugovori su sklopljeni pregovaračkim postupkom bez tendera, a Blic i njegova izdanja naplaćivali su masne pare praktično ni za šta.

Plaćali za plaćanje

Ugovorima koji su potpisani oktobra 2011. i juna 2010. EPS se obavezao da Blicu plaća objavljivanje aktivnosti preduzeća, objavljivanje tekstova od interesa za kupce električne energije, kao i savete za racionalnu potrošnju, pravilan izbor električnih uređaja i smanjenje iznose na računima (!?!)...

Sasvim je interesantno da se poseban deo ugovora odnosio i na izveštavanje o odlukama organa EPS o izdvajanju sredstava za vrhunske sportove, čime je EPS praktično davao državni novac da se piše o doniranju državnog novca!?!

Te „usluge“ dnevni list Blic naplatio je 4,5 miliona dinara, NIN je uzeo milion, a besplatne dnevne novine 24 sata prihodovale su 500.000 dinara (pogledajte okvir).

Markoviću nije jasno

Dragomir Marković, bivši direktor EPS, kaže za Informer da u tim ugovorima ne vidi ništa sporno.

- Motiv za njih su bile reklame i propaganda. Nije reč samo o Blicu i izdanjima, bilo je više dnevnih listova. Ne vidim ništa loše i nije tačno da ništa nije rađeno - tvrdi Marković, dodajući da je sve „transparentno i zakonito“. Na opasku da je „transparentan“ ugovor sklopljen direktnim pregovorima i bez javnog poziva, naš sagovornik odgovara da nije on bio direktno zadužen za sklapanja ugovora:

- Nisam direktno u tome učestvovao. To je radila služba za marketing i verujem da je poštovala sve procedure - ističe Marković.

Na drugoj strani, Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da joj uopšte nije jasno zašto se EPS reklamirao.

- Javno preduzeće, kao ni ministarstva, nema šta da reklamira! EPS je jedino državno preduzeće koje radi sa strujom i nema konkurenciju, te mi nije jasno zašto je potrebno uopšte da reklamira! Ko bi uopšte toj firmi preuzeo posao?!

To bi bilo kao da sudija plaća novinama da izveštavaju o njegovim suđenjima i presudama. Ovi ugovori su zaista van pameti! EPS mora da radi, a ne da se reklamira - zaključuje Vasilićeva.

Državne milione uzimali na sve strane

Fond za zaštitu životne sredine, čiji je predsednik UO bio Oliver Dulić, firmi „Ringijer Aksel Špringer“, koja izdaje Blic, 2011. i 2012. isplatio je čak 60.560.000 dinara! Sve je isplaćeno po osnovu dva sumnjiva ugovora.

Blic je 12. aprila 2012. sa „Državnom lutrijom Srbije“, pregovaračkim postupkom bez tendera potpisao štetni ugovor o oglašavanju od ukupno 10.671.474 dinara.

Izdavač Blica je potpisao i više štetnih ugovora sa Kničko-bolničkim centrom Srbije.

Šta su sve „plaćali“

Objave proizvodne, poslovne i aktivnosti za zaštitu životne sredine i investicione projekte

tekstove o aktima kojim se regulišu priključenje na mrežu, kupovina struje, tarifni sistem i cena

aveti za racionalnu potrošnju struje

edukativni tekstovi za decu i omladinu

odluke organa EPS o izdvajanju sredstava za vrhunske sportove

postavljanje banera EPS s linkom na naslovnoj strani u elektronskom izdanju medija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi