Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožena glasila na jezicima manjina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2013.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Ugrožena glasila na jezicima manjina

Većina saveta nacionalnih manjina ne izdaje časopise na svom jeziku. Televizijske stanice i radio programi na jezicima manjina se gase, a ugrožene su čak i redakcije koje u okviru televizija sa nacionalnom frekvencijom emituju program za pripadnike manjinskih zajednica.

“Romano nevipe” je časopis koji je izdavao Nacionalni savet romske nacionalne manjine. Izlazio je jednom mesečno, u tiražu od 5.000 primeraka, ali je prestao da se štampa pre tri godine zbog nedostatka novca.

- Obraćali smo se više puta Ministarstvu kulture i informisanja, ali je odgovor uvek bio isti - nema se para. Izdavanje našeg časopisa košta četiri miliona dinara godišnje. Zar je moguće da u budžetu Srbije nema toliko novca? Pre bih rekao da država nije zainteresovana da pomogne izdavanje časopisa na jezicima manjina, jer isti problem ima imaju i bošnjački i albanski nacionalni saveti – kaže za Danas Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Ugasila se i RTV Nišava, koja je emitovala program na srpskom i romskom jeziku, 24 časa dnevno. Ova RTV stanica je osnovana sredstvima iz inostranih fondova, ali država nije želela da pomogne njen opstanak. Glasila na manjinskim jezicima sigurno ne mogu biti konkurentna onima koje emituju programe na srpskom, te je pomoć države neophodna. Ali ona za to nema sluha – ukazuje Mihajlović.

Dve televizije koje su iz Beograda emitovale programe na romskom nisu dobile frekvencije, kao ni nekoliko radio-stanica. Pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji mogu se informisati na svom maternjem jeziku mahom preko lokalnih štampanih medija. I njihov opstanak zavisi od sredstava koje im daju lokalne samouprave, ali, srećom, za razliku od državnih, lokalne vlasti imaju više razumevanja. Tako se u velikom broju opština, gde u pojedinim delovima većinsko stanovništvo čine pripadnici manjinskih zajednica, mogu naći časopisi na njihovim jezicima.

Na problem informisanja na jezicima manjina nedavno je ukazala zamenica vojvođanskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović.

Ona je upozorila da, ukoliko bi se ukinulo informisanje na jezicima nacionalnih manjina ili se svelo na manju meru, ta činjenica bi morala biti uvrštena u predstojeće izveštaje Komitetu ministara Saveta Evrope, što bi imalo negativne posledice. Srbija je ratifikacijom Okvirne konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima preuzela niz obaveza u oblasti informisanja i one se moraju ispunjavati.

Gospođa Vukašinović je podsetila da je i Ustavom Srbije propisano da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati. Prema njenim rečima, ugrožavanjem informisanja na jezicima nacionalnih manjina ne samo da se neće izvršiti preuzete obaveze iz navedenih međunarodnih dokumenata već će se kršiti i Ustav Srbije.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi