Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blic mafija jača od države?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2013.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Blic mafija jača od države?!

Pre skoro godinu dana Informer otkrio da je Blic od Dulićevog Fonda za razvoj životne sredine uzeo više od 60 miliona dinara l Istraga pokrenuta, pa „zaglavljena“.

Blic je, ipak, jači i od države! Ne samo da je RRA zabranila Pinku da u svojim vestima spominje ovaj dnevni list već je ‘blicovcima’ dozvoljeno da nekažnjeno isisavaju pare iz državnih fondova, ministarstava i javnih preduzeća.

Dulić dao 60,5 miliona

Kako drugačije objasniti činjenicu da skoro godinu dana posle otkrića da je Blic umešan u milionske mahinacije s parama Dulićevog Fonda za zaštitu životne sredine još nije pokrenuta ozbiljna istraga tog slučaja?! I kako je moguće da niko od nadležnih nije juče hteo ni da komentariše Informerovo otkriće da je Blic tokom 2011. i 2012. štetnim ugovorima iz Državne lutrije Srbije isisao silne milione?!

Zvanično u tužilaštvu juče je vladala prava zavera ćutanja o temi istrage Blicovih mahinacija. Nezvanično nam je rečeno da je istraga sumnjivih poslova ovih dnevnih novina pokrenuta prošlog oktobra, ali da se „negde zaglavila“!?!

- Koliko znam, sumnjivi Blicovi ugovori koji su išli preko Olivera Dulića više puta su od oktobra prošle godine pregledani, a obavljen je razgovor i s nekim ljudima iz menadžmenta tih novina. Međutim, negde pred kraj prošle godine sve to je stalo. Istraga se negde zaglavila. Gde tačno, to stvarno ne znam - rekao nam je juče izvor iz tužilaštva.

Podsetimo, Fond za zaštitu životne sredine, čiji je predsednik UO bio ministar Oliver Dulić, firmi „Ringijer Aksel Špringer“, koja izdaje Blic, isplatio je 2011. i 2012. čak 60.560.000 dinara! Sve je isplaćeno po osnovu dva ugovora za navodne ekološke projekte!

Prvi ugovor potpisan je u januaru 2011. godine na ime sufinansiranja projekta „Zaštita životne sredine i ekološki problemi“. Prema raspoloživoj dokumentaciji, izdavač Blica je zahtev podneo 20. januara, a već sutradan mu je odobren iznos od 49.560.000 dinara (tada 472.000 evra)!?!

Drugi ugovor, na ime projekta „Očuvanje i unapređenje životne sredine u RS“, sklopljen je u martu 2012. godine, a Dulićev fond je po ubrzanoj proceduri odobrio 11 miliona dinara (tada 100.000 evra). „Ringijer“ je, navodi se u  dokumentaciji, prijavu poslao 27. februara, dok je UO Fonda isplatu odobrio 1. marta. Oba ugovora potpisale su direktorka Fonda Željka Jurakić i direktorka „Ringijera“ Jelena Drakulić Petrović, a odobrena sredstva su bespovratna!

Tražimo odgovore

Iako je sve ove podatke Informer otkrio i objavio još u oktobru prošle godine, do danas se nije desilo ništa! Zašto?! Kako je to moguće?! Odgovor na ta pitanja juče je bilo nemoguće dobiti. Informer će i u narednom periodu
nastaviti da insistira da se sve ove istrage završe.

Veso, odakle ti stan u Belvilu?

Glavni urednik Blica Veselin Simonović, koji se predstavlja kao oličenje poštenja i morala, daleko je od čistunca. Simonović koristi svaku bogovetnu priliku da istakne da je Crnogorac, otvoreno je služio Tadićevom režimu, a od nekad tiražnog Blica napravio je partijsko glasilo DS.

Bilo bi veoma zanimljivo kad bi glodur Blica obavestio javnost kako je tačno, po kojoj ceni i pod kojim uslovima kupio stan u Belvilu, koji je gradila kompanija Miroslava Miškovića.

Takođe, stariji novinari pamte i kako je Simonović u proleće 1998. najpre organizovao prelazak iz Blica u Glas javnosti, a onda izdao Manojla Vukotića i ostale saradnike i ostao u Blicu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi