Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I mobilni operateri u trci za nacionalnu frekvenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2013.

Autor: S. Despotović Izvor: Politika

I mobilni operateri u trci za nacionalnu frekvenciju

Nakon nedodeljivanja frekvencije za petu nacionalnu televiziju, deo stručne javnosti ukazao je da bi korist od toga mogli da imaju mobilni operateri kojima bi ovaj prostor dobrodošao za distribuciju njihovih sadržaja, pre svega interneta. Da li je to uopšte moguće, kao i da li su mobilni operateri zainteresovani za ovu frekvenciju, istraživala je „Politika”.

Upućeni kažu da sve dok se proces digitalizacije ne završi, nije moguće da mobilni operateri učestvuju u raspodeli frekvencija.

Kako za „Politiku” objašnjava Miloš Stojković iz advokatske kancelarije Živković-Samardžić trenutno ne postoji mogućnost da mobilni operateri iskoriste nekadašnju frekvenciju TV Avala.

Kada se završi proces digitalizacije i stvori digitalna dividenda (frekvencijski spektar koji ostaje slobodan nakon prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa), tek onda će se javiti prostor koji bi mobilni operateri u Srbiji mogli da koriste.

– Tek tada će postojati slobodan deo spektra koji bi oni mogli da koriste, to jest da se za njega prijave na budućem tenderu. Sada ne. To bi najkasnije moglo da se dogodi 2015. godine, ali moglo bi i ranije ukoliko se sadašnje Avaline frekvencije iskoriste da se digitalni signal testira i time proces ubrza, a ne da se dodele novoj televiziji – objašnjava Stojković.

Kako tvrdi, i u situaciji da se mobilni operateri prijave za raspodelu i deodigitalne dividende, televizijski emiteri ništa ne bi izgubili.

– Razlog tome je što digitalni signal zauzima mnogo manje prostora od analognog. Na primer, javni servis koji ima dva kanala i nema prostora za više, mogao bi na digitalnom signalu da ima i četiri kanala – zakučuje Stojković.

I Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kaže da će mobilnim operaterima biti ponuđene frekvencije buduće digitalne dividende.

– Ali, tek kada budemo imali potpunu predvidivost u procesu digitalizacije, to jest kada budemo bili sigurni kada će do nje doći, mi ćemo moći da prodajemo frekvencije mobilnim operaterima. Veoma je važno to što će na taj način oni moći dalje da investiraju u svoju mrežu i da pruže kvalitetnije usluge građanima – kaže Lazarević.

„Politika” je, ipak, uputila pitanje i našim mobilnim operaterima – da li ste zainteresovani za nacionalnu frekvenciju i na koji način biste mogli da je koristite.

– Za nacionalnu frekvenciju koju je koristila TV Avala, naša kompanija nije zainteresovana – kratko su nam rekli u „Telekomu Srbija”.

Međutim, u konkurentskom „Telenoru” ne kriju da željno iščekuju završetak procesa digitalizacije i deo kolača koji će tada nastati.

– Od samog početka procesa digitalizacije započeli smo komunikaciju o digitalnoj dividendi i raspodeli ovog spektra za usluge širokopojasnog pristupa internetu. Mi i dalje podržavamo ovu inicijativu i ističemo sve prednosti koje ova raspodela može da ima na tržištu telekomunikacija kada je reč o primeni novih tehnologija i mobilnih usluga za krajnje korisnike – kažu u „Telenoru”.

Imajući u vidu da je proces raspodele takođe i deo zahteva Evropske komisije, u „Telenoru” smatraju da je ovo pozitivan pristup ispunjavanju obaveza koji su deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

– Dalje odlaganje digitalizacije televizijskog signala i raspodele digitalne dividende mogu uticati i na ovaj proces i tako značajno uticati i na privredu – zaključuju u „Telenoru”.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi