Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalizacija pobedila Novu i Kopernikus
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2013.

Autor: Marija Majstorović Izvor: Naše novine

Digitalizacija pobedila Novu i Kopernikus

Srbija neće dobiti još jednu nacionalnu televiziju! Barem za sada, odnosno dok ministarstvo za telekomunikacije ne odluči da li slobodnu frekvenciju koja je nekada pripadala TV Avali treba iskoristiti za digitalizaciju. Od ove odluke zavisi da li će biti raspisan novi konkurs ili ćemo ući u proces digitalizacije kao što je od nas tražila Evropska unija.

Naime, na trećoj po redu sednici Republičke radiodifuzne agencije nijedan odkandidata (TV Nova i KCN Kopernikus) nije dobio pet glasova, koliko je bilo potrebno za pobedu. Obe televizije su uredno dostavile dokumentaciju u predviđenom roku i uplatile depozite od 15 miliona dinara, ali to nije bilo dovoljno da dobiju status nacionalne televizije.

Pobeda Kopernikusa

Dok su čelni ljudi TV Nova ostali nedostupni za komentar, iz KCN Kopernikus rekli su nam da ovu odluku smatraju svojom pobedom.

- Konačne rezultate glasanja članova saveta RRA smatramo pobedom naše Kopernikus televizije na konkursu za nacionalnu TV frekvenciju. Da li će ta pobeda značiti i da smo postali nacionalni analogni ili digitalni TV emiteri pokazaće se vrlo brzo. O daljim postupcima obavestićemo javnost nakon konsultacija sa našim pravnim timom - kaže Zvezdan Milovanović, vlasnik ove televizije.

Na pitanje da li će se opet upustiti u trku ukoliko bude novog konkursa, Milovanović kaže:

- Mišljenja sam da se novi konkurs neće ni raspisati. A ako bude raspisan, o tome ćemo naknadno odlučivati. Kandidature oba kandidata su bile prihvaćene od strane svih devet članova saveta RRA, ostalo je samo da se glasa za Kopernikus ili Novu. Ne glasati znači nepoštovati sopstvene odluke, to je neispunjavanje radnih zadataka za koje su plaćeni.

Predsednik Saveta RRA vladika Porfirije rekao je posle polučasovne sednice tog tela da je za TV Novu glasalo dva, a za TV Kopernikus tri člana Saveta. Prema njegovim rečima, četiri člana saveta RRA su smatrala da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti.

- Verujemo da smo doneli odluku koja je u interesu građana Srbije - rekao je Porfirije i dodao da je Savet RRA detaljno punih mesec dana analizirao i elaborate i različite činjenice koje se tiču izdavanja dozvole.

Tajno glasanje

Vladika Porfirije je rekao da ne može dati posebno obrazloženje za takvu odluku jer je glasanje bilo tajno, ali da će uslediti obrazloženje kao pravni akt.

Na pitanje da li je odluka Saveta RRA vezana za kašnjenje procesa digitalizacije, on je naveo da je jedna od važnih tema o kojoj Savet razmišlja i proces digitalizacije, ali da u konkretnom slučaju to ni na koji način nije moglo da utiče na donošenje odluke Saveta RRA.

- Postupali smo po zakonu, a onaj ko može da donese odluku da li će ova frekvencija ići u digitalizaciju ili ne ni u kom slučaju nije Savet RRA nego upravo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, na čijem čelu je Rasim Ljajić. On je taj koji kad je ova tema u pitanju ima, kako se to kaže, i nož i pogaču u svojim rukama - rekao je Porfirije.

Odluku RRA pozdravilo je Nezavisno udruženje novinara, koje je pre samo dva dana protestovalo zato što je sednica bila zatvorena za javnost.

- NUNS smatra da je televizijski spektar na nacionalnom nivou preobiman i da petu komercijalnu frekvenciju ne treba ponovo dodeljivati. NUNS poziva resorno Ministarstvo telekomunikacija da predloži Vladi da se jedina slobodna nacionalna televizijska frekvencija ne dodeljuje već da se ustupi za digitalizaciju - poručeno je iz ovog udruženja.

Prva i Pink ćute o konkurenciji

Pokušali smo da dobijemo i komentare televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju - TV Prva i TV Pink. Slađana Paunović, PR menadžer TV Prva, rekla nam je kratko da oni ne žele da komentarišu ovu odluku, dok na televiziji Pink nismo dobili nikakav odgovor.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

12.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 07:11

Vlada je odavno donela stratesku ogluku


"Postupali smo po zakonu, a onaj ko može da donese odluku da li će ova frekvencija ići u digitalizaciju ili ne ni u kom slučaju nije Savet RRA nego upravo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, na čijem čelu je Rasim Ljajić. On je taj koji kad je ova tema u pitanju ima, kako se to kaže, i nož i pogaču u svojim rukama - rekao je Porfirije", pise u gornjem tekstu. Alo, bre! Strateska odluka na najvisem nivou Vlade odavno je doneta, ali je niko ne postuje. Naime, u Odluci o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Strategije/Odluka%20o%20izmeni%20startegije%20za%20ASO%20SG26-13.pdf) u taki 3. utvrdjeno je: "Ukoliko pre prelaska na digitalno emitovanje dodje do oslobadjanja frekvencija u odgovarajucim opsezima, Inicijalna mreza se moze prosiriti."

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi