Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet RRA danas glasa o dodeli nacionalne TV frekvencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2013.

Izvor: Tanjug

Konačno odluka?

Savet RRA danas glasa o dodeli nacionalne TV frekvencije

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) izjašnjavaće se danas o dodeli nacionalne televizijske frekvencije, koja je ostala upražnjena gašenjem TV "Avala". Nastavak sednice saveta, na kojoj će članovi tog tela glasati tajno, zakazan je za 11 sati, a jedina dva kandidata za frekvenciju su televizija "Nova" i "Kopernikus Svet plus 3".

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić izjavio je da je teorijski moguće da frekvencija ne bude dodeljena, u slučaju da nijedna od dve televizije koje su podnele konkursnu dokumentaciju ne dobije pet glasova, ali on takav ishod ne očekuje. 

"Najvažnije je da Savet donese dobru oduku koja će biti dobra za državu i one koji gledaju program, jer u prošlosti smo očigledno napravili grešku kada smo dali frekvenciju nekome ko ju je izgubio", rekao je Karadžić Tanjugu.

Savet RRA je u sredu raspravljao iza zatvorenih vrata o dodeli frekvencije novom nacionalnom TV emiteru, međutim, glasanja nije bilo zato što su članovi tog tela tražili da još jednom bude proučena konkursna dokumentacija.

Inače, odluku Saveta RRA da u sredu zasedanje zatvori za javnost kritikovali su Nezavisno udruženje novinara Srbije i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, jer je članom 32. Zakona o radiodifuziji propisano da je rad Saveta javan.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ne želi da utiče na rad Saveta RRA, međutim, ističe da bi država mogla da prihoduje značajna sredstva ukoliko bi upražnjena frekvencija, umesto da bude dodeljena nekoj od dve televizije, bila iskorišćena za proces digitalizacije.

"Mi bismo do kraja godine mogli da pokrijemo 70 do 80 odsto domaćinstva digitalnim signalom, a da u prvoj polovini naredne godine raspišemo javno nadmetanje za oslobođeni radiofrekvencijski spektar i da kroz digitalnu dividentu ostvarimo prihod od 100 miliona evra", rekao je Ljajić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi