Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pink kažnjen, ako nastavi s napadima, ode i frekvencija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 08. 2013.

Autor: M. R. Petrović Izvor: Blic

Pink kažnjen, ako nastavi s napadima, ode i frekvencija

Savet RRA izrekao je meru upozorenja emiteru TV “Pink” zbog kršenja Zakona o radio-difuziji, Zakona o javnom informisanju i Kodeksa o ponašanju emitera i obavezao ga da prestane svako dalje kršenje ovih propisa, kao i vođenje kampanje protiv bilo kog pojedinca ili organizacije - rekao je izvršni direktor RRA Dragan Lukić nakon četvorosatne sednice Saveta RRA koja je, iako zakon predviđa javnost rada Saveta, bila zatvorena za javnost.

„Pink“ je već bio kažnjavan sa najblažim sredstvom - opomenom, tako da je upozorenje po stepenu jača kazna.

Lukić je naveo da Savet zahteva da Televizija “Pink” ne koristi uvredljiv ton, da poštuje načela profesionalizma i dostojanstva ličnosti.

Savet očekuje da kompanija “Pink” u svojim programima dosledno sprovodi odredbu Kodeksa o ponašanju emitera koja definiše obavezu emitera da se stara da lično uverenje i mišljenje urednika i novinara ne smeju diskriminatorno da utiču na izbor teme i način njenog predstavljanja - izjavio je Lukić.

“Pink” će biti dužan da ovo upozorenje objavi na svojim kanalima istog trenutka kada im odluka RRA, sa detaljnim obrazloženjem i navođenjem svih prekršaja koje su učinili, bude dostavljena. Kako je reč o obimnom dokumentu koji će, prema procenama, imati najmanje 15 stranica (s obzirom na to da je na kanalima „Pink“, „Pink 2“ i „Pink 3“ emitovano čak 188 priloga u kojima su na najprimitivniji i uvredljiv način napadni “Blic” i njegov glavni urednik), malo je verovatno da će im ta odluka biti dostavljena već danas.

Ukoliko “Pink“ iskoristi vreme do formalnog uručivanja upozorenja da nastavi sa napadima na “Blic”, suočiće se sa daljim akcijama Saveta RRA koje će rezultirati najpre privremenim, a u krajnjem slučaju i trajnim oduzimanjem dozvole. To znači da “Pink” odmah mora da prestane sa napadima na “Blic”.

To upozorenje biće objavljeno i u dnevnoj štampi, a moraće da bude pročitano i na TV “Pink”. Ukoliko se to ne dogodi, “Pink” bi automatski mogao da ostane bez frekvencije na period do 30 dana. Emiteru koji ne izvršava svoje obaveze, a kome je prethodno najmanje tri puta bila izrečena mera privremenog oduzimanja dozvole za emitovanje, izriče se trajno oduzimanje dozvole za emitovanje programa.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović nezadovoljan je, pre svega, što sednica Saveta RRA nije bila otvorena za javnost i što RRA nije prihvatila zahtev NUNS-a da njihovi predstavnici prisustvuju sednici.

Da je sednica bila javna, mogli bismo zaista da vidimo da li je upozorenje izrečeno “Pinku” prava mera za ono što rade, ili ono predstavlja samo dalje ohrabrivanje Željka Mitrovića da nastavi sa napadima. Plašim se da je u pitanju ovo drugo i da upozorenje neće zaustaviti Željka Mitrovića, kao i da Savet nije iskoristio mogućnost da oštrije reaguje - kaže Obradović.

Generalni sekretar UNS-a Petar Jeremić ocenjuje da je “bilo krajnje vreme” da Savet RRA upozori “Pink” da ne može da krši sve etičke i profesionalne norme i da zloupotrebljava nacionalno dobro kao što je frekvencija.

Kada je “Pink” u pitanju, međutim, pitanje je koja bi mera bila odgovarajuća, ali verujem da će ovo upozorenje da shavte ozbiljno - kaže Jeremić.

O frekvencijama u petak

Savet RRA nije juče odlučivao o dodeljivanju nacionalne televizijske frekvencije koja je ostala upražnjena gašenjem Televizije “Avala“, a za koju su konkurisale televizije “Nova” i “Kopernikus”, već će o tome odlučivati na sednici u petak.

Izvršni direktor RRA Dragan Lukić objasnio je posle sednice da je Savet RRA završio raspravu, ali da su članovi insistirali na tome da priložena dokumentacija još jednom bude proučena. Upitan da li je moguće da frekvencija ne bude dodeljena nikome, odnosno da bude korišćena za potrebe procesa digitalizacije televizije, Lukić je objasnio da takvu odluku ne može da donese Savet RRA.

Nadležni organi mogu da donesu izmenu plana raspodele frekvencija. Mreža je u slobodnoj raspodeli i, dok nadležni organ ne donese odluku o njenom izuzimanju, mi smo dužni da je raspodelimo - rekao je Lukić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi