Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV Pink prekršio sve zakone
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 08. 2013.

Autor: V. Aranđelović Izvor: Politika

TV Pink prekršio sve zakone

Televizija Pink dobila je juče upozorenje Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zbog kršenja Zakona o radiodifuziji, Zakona o informisanju i Kodeksa ponašanja emitera. Ovoj medijskoj kući naloženo je da „prestane sa vođenjem kampanje protiv bilo kog pojedinca i organizacije”.

Savet RRA doneo je juče ovu meru zbog napada TV Pink na list „Blic”, a odluka se odnosi na kanale televizije Željka Mitrovića, koji se emituju zemaljskim putem, ali i na one koji se nalaze u ponudi kablovskih operatera.

–  Očekujemo da TV Pink dosledno sprovodi odredbu kodeksa koja obavezuje emitera da se stara da lično uverenje i mišljenje urednika i novinara ne smeju diskriminatorno da utiču na izbor teme i način njenog predstavljanja – saopštio je Savet RRA.

Kako saznaje „Politika” Savet RRA je više od četiri sata vodio debatu o napadima televizije Pink na list „Blic”, a na konačnu odluku uticale su ranije opomene koje je ovo telo izricalo pomenutom emiteru zbog emisija „Trenutak istine”, „Preljubnici”, „Farma” kao i za kampanju protiv Dragana Đilasa.

Ovo je poslednje upozorenje, saznaje „Politika”, i ukoliko bi slično ponašanje emitera zabeležila Služba za monitoring RRA, zadužena za praćenje rada nacionalnih emitera, televiziji Pink bila bi izrečena sledeća kaznena mera – privremeno oduzimanje dozvole do 30 dana. U tom slučaju, Savet RRA morao bi ponovo da se sastane, a za izricanje pomenute kazne potrebno je da se potvrdno izjasni šest od devet članova ovog tela.

Utvrđeno je da je samo u jednom danu na kanalima koje kontroliše Željko Mitrović više od 150 puta emitovan prilog u kojima se napada glavni urednik „Blica” Veselin Simonović.

Televizija Pink juče je, što Zakon o radiodifuziji i propisuje, pročitala odluku Saveta RRA, i to bez ponavljanja napada na „Blic”.

Druga odluka koju je Savet RRA trebalo da donese – koja će od dve prijavljene televizije Kopernikus ili TV Nova da postane vlasnik nacionalne frekvencije koju je nekada koristila TV Avala, odložena je za sutra.

Sednica Saveta održana je iza zatvorenih vrata, zbog čega je saopštenjem negodovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), ali i poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić na svom Tviter profilu.

I predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i Šabić podsetili su da da Zakona o radiodifuziji propisuje da je rad Saveta javan.

– I statutom RRA regulisano je da su sednice Saveta otvorene za novinare kada se odlučuje o izboru emitera, kao i kada se odlučuje o trajnom oduzimanju dozvole – navodi se u saopštenju ovog udruženja i traži od RRA da ubuduće sve sednice Saveta budu otvorene za javnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi