Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izbacili javnost i onda odložili odluku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 08. 2013.

Autor: Marija Majstorović Izvor: Naše novine

Izbacili javnost i onda odložili odluku

Dodela nacionalne frekvencija, koju je koristila TV Avala, poprimila je razmere sapunice, i to prekrivene velom tajne.Republička radiodifuzna agencija ni na jučerašnjoj sednici nije donela odluku kome će biti dodeljena nacionalna frekvencija. Kako je saopšteno, da li će je dobiti TV Nova ili TV Kopernikus, znaće se sutra, nakon što članovi veća još jednom prouče dostavljenu dokumentaciju.

 

Nije, međutim, isključena ni treća mogućnost, koju mnogi potenciraju, a to je da frekvenciju ne dobije nijedan od emitera, već da ona bude iskorišćena za proces digitalizacije.

Da sve dodatno dobije dozu misterije, pobrinuli su se i članovi RRA, koji su odbili zahtev NUNS-a da sednica juče bude otvorena. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da će konačan ishod biti rezultat političke odluke i da je upravo iz tog razloga sednica bila zatvorena za javnost.

- RRA je zabranio prisustvo medija sednici iako je njegova zakonska obaveza da sve što radi, radi javno. Možemo samo da nagađamo šta se tu događa - kaže Obradović.

Neubedljivo objašnjenje

Na pitanje da li na to ima uticaja i lobi koji zagovara da se frekvencija sačuva za digitalizaciju, kaže da je i ta opcija u igri.

- Što se tiče priče o korišćenju slobodne frekvencije za digitalizaciju, moguće je da posle packi koje su stigle iz EU savet donese odluku da frekvenciju ne dobiju ni Kopernikusu ni Nova - kaže Obradović.

Da rad RRA po zakonu mora da bude javan, upozorio je i poverenik Rodoljub Šabić.

Vlasnik TV Kopernikusa Zvezdan Milovanović kaže da mu nije poznato zašto je drugi put odloženo donošenje odluke Saveta RRA.

- Po drugi put se odlaže odluka, prvi put je obrazloženje bilo nedovoljno ubedljivo, odsustvo samo jednog člana Saveta, a za ovo odlaganje nije ni dato obrazloženje. Ne verujem u bilo čije skrivene namere, očigledno je da je KCN Kopernikus televizija puno ozbiljniji kandidat za razliku od protivkandidata - nepostojeće televizije osnovane samo tri dana pre podnošenja kandidature. To što je sednica bila zatvorena za javnost, mislim da je to stara praksa i ne smatram da je pravo na zatvorenost sednice sporno.

Izvršni direktor RRA Dragan Lukić objasnio je da je Savet tog regulatornog tela završio raspravu, ali da su članovi insistirali na tome da priložena dokumentacija još jednom bude proučena, zbog čega će se o dodeljivanju nacionalne televizijske frekvencije odlučivati na sednici u petak.

- Zbog složenosti i odgovornosti prema javnosti i drugim emiterima, došli smo do zaključka da je potrebno dodatno analizirati dostavljenu dokumentaciju - rekao je Lukić.

Ljajić: Digitalizacija!

Upitan da li je moguće da frekvencija ne bude dodeljena nikome, Lukić je rekao:

- Nadležni organi mogu da donesu izmenu plana raspodele frekvencija. Mreža je u slobodnoj raspodeli i dok nadležni organ ne donese odluku o njenom izuzimanju, mi smo dužni da je raspodelimo.

Ministar telekomunikacija i spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će poštovati odluku koju RRA donese, ali smatra da je taj oslobođeni radio-frekvencijski spektar daleko racionalnije koristiti za proces digitalizacije, jer bi država od toga imala značajne finansijske i svake druge koristi.

Prema njegovim rečima, RRA može i da ne dodeli nikome frekvenciju, ukoliko emiteri ne ispunjavaju uslove, ali postoji zakonska procedura, ukoliko se oslobodi jedan kanal, odnosno radio-frekvencijski spektar, i obaveza raspisivanja konkursa za dodelu tog spektra.

- Oslobađanjem i prodajom digitalnih dividendi mogao bi se ostvariti prihod veći od 100 miliona evra, i to već početkom naredne godine, a do kraja godine bi se 80 odsto domaćinstava pokrilo sa digitalnim signalom - kaže Ljajić.

RRA: Opomena za Pink

RRA je analizirao i medijsku polemiku TV Pink i dnevnog lista „Blic“ i ocenio da je TV Pink prekršio Zakon o radiodifuziji i Zakon o javnom informisanju, kao i Kodeks o ponašanju emitera. TV Pinku je, prema Lukićevim rečima, naloženo da prestane da krši pomenute propise i da vodi kampanju protiv pojedinaca i organizacija.

- Savet RRA je obavezao emitera da prestane svako dalje kršenje ovih propisa kao i vođenje kampanje protiv bilo kog pojedinca ili organizacije. Savet zahteva i da televizija Pink ne koristi uvredljiv ton u odnosu na bilo koga, da poštuje načela profesionalizma i dostojanstva ličnosti - rekao je Dragan Lukić, izvršni direktor RRA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi