Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li je moguć nemački model za Tanjug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2013.

Autor: V. M. A. Izvor: Politika

Da li je moguć nemački model za Tanjug

Vlada bi dobila kvalitetan pres biro, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

– Vlasnici agencije DPA su nemački mediji

 Objašnjenje na koji način je zamišljena transformacija novinske agencije Tanjug u vladin Biro za komunikacije, juče nije bilo moguće dobiti od Dragana Kolarevića, pomoćnika ministra kulture za medije. Kako nam je rečeno u ministarstvu, on je na odmoru. Podsećanja radi, u izjavi datoj za TV Pink 3, Kolarević je kazao da će Tanjug obavljati poslove od neposrednog značaja za vladu i to po „nemačkom modelu”.

O kakvom je modelu reč, uz zadršku da konačne ocene o transformaciji Tanjuga može dati tek kada vidi nacrt zakona, objašnjava Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

– Hoću da verujem da je Dragan Kolarević zaista dobro proučio „nemački model” i da će ponuđena rešenja biti u skladu sa načinom na koji je pitanje agencija rešeno u Nemačkoj. U toj državi postoji Ured savezne vlade za štampu i informacije (BPA), koji ima dva osnovna zadatka: da obaveštava javnost o radu savezne vlade i da prikuplja i raspoređuje informacije za njene potrebe. Ured tri puta nedeljno razgovara sa novinarima, daje usmena obaveštenja preko telefona, objavljuje saopštenja za štampu, a aktivan je i na internetu – pojašnjava Obradović i dodaje da BPA informiše i članova vlade tako što analizira izveštavanje medija u zemlji i inostranstvu.

U okviru ovog ureda nalazi se i interna televizija koja kablovskom mrežom prenosi zasedanja parlamenta i sastanke vladinih predstavnika s novinarima. Pristup toj mreži, pored vladinih ministarstva, imaju i novinari akreditovani pri vladi.

– Kada govorimo o „nemačkom modelu”, važno je reći da država nije vlasnik nijednog sredstva informisanja. „Dojče vele” (TV, radio, internet na mnogim stranim jezicima) je javno preduzeće u čijem se nadzornom odboru nalaze i predstavnici vlade. Finansira se iz državnog budžeta. Država, takođe, nije vlasnik nijedne novinske agencije. Nemačka novinska agencija (DPA), sa sedištem u Hamburgu, u vlasništvu je velikog broja nemačkih novina, radio i TV stanica – ističe Obradović.

Predsednik NUNS-a ocenjuje da, ako bi Tanjug zaista bio transformisan na ovaj način, to bi bio značajan korak ka uređenju odnosa u ovom segmentu medijskog tržišta.

– Vlada bi, na ovaj način, dobila kvalitetan pres biro, a Beti i Fonetu bi bilo omogućeno da se u poštenoj i fer utakmici, pod ravnopravnim uslovima, bore za uticaj i klijentelu – zaključuje Obradović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi