Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rat TV Pink i “Blica”- red uvreda, red politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2013.

Autor: M. Galović - V. Aranđelović Izvor: Politika

Rat TV Pink i “Blica”- red uvreda, red politike

Savet Republičke radiodifuzne agencije danas odlučuje da li je ružičasta televizija zloupotrebila frekvenciju za obračun sa dnevnim listom.

Tuče TV Pink, al’ tuče i „Blic”.

Već nedeljama svedoci smo žestokog sukoba jedne televizije i jednog dnevnog lista. Dok se na TV Pink, a posebno na kanalu TV Pink 2 koji svakog sata daje kratke vesti, emituju pogrdne fotomontaže predsednika DS Dragana Đilasa, glavnog urednika „Blica” Veselina Simonovića i njegovog zamenika Svetomira Marjanovića, vlasnik TV Pink Željko Mitrović skoro svakodnevno ima mesto na naslovnoj strani „Blica” kao veliki poreski dužnik koji je zagadio medijsku scenu Srbije.

Savet Republičke radiodifuzne agencije upravo danas raspravljaće o pritužbama na rad TV Pink. Na pitanje „Politike” da li je Željko Mitrović zloupotrebio frekvenciju za obračun sa listom „Blic”, zamenik predsednika saveta Goran Karadžić nije želeo da odgovara.

– Ja sam samo jedan od devet članova saveta i ne želim ništa da komentarišem pre održavanja sednice – rekao je juče Karadžić i podsetio da je Pinku već izrečena opomena.

Inače, prekršajne sankcije kojima raspolaže RRA su i upozorenje ili oduzimanje dozvole za emitovanje programa do 30 dana, pa čak i trajno.

Nezadovoljstvo urednika „Blica”, ali i drugih medija koji smatraju da ovo regulatorno telo nedovoljno dobro radi svoj posao i blago kažnjava „prestupnike”, Karadžić komentariše:

„Da je država htela da regulatorno telo bude neka novinska kuća ona bi to i uradila.Uvek je bilo nezadovoljnih. Mi samo radimo svoj posao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja su nam data”.Šta je pozadina sukoba TV Pink i „Blica”? Ima li politike u njemu? Donedavno su ove dve medijske kuće korektno sarađivale, pa je tako „Blic” prenosio zbivanja sa „Farme”.

A i Mitrović je uljudno davao izjave za „Blic” dok je bio na lečenju u Nemačkoj zbog nikada do kraja razjašnjenog slučaja trovanja, pri čemu su u ovom listu, i drugim tabloidima, naširoko prenošene njegove pretpostavke o odgovornima za zdravstveni problem koji ga je snašao.

Politički ugao novog medijskog sukoba može se potražiti u činjenici da je „Blic” bio veoma blizak prošloj vladi, odnosno Demokratskoj stranci, dok je Mitrović devedesetihbio istaknuti član JUL-a da bi posle petog oktobra postao blizak vladama u kojima je DS vodio glavnu reč, ali i nekim drugim.

Politička „rekonstrukcija” Mitrovića još traje, čini se da nastoji da se što više približi SNS, čije skupove prenosi njegova televizija. U junu je objavio javno pismo predsedniku DS Draganu Đilasu, optužujući ga za kontrolu medija putem marketinga, po svemu sudeći podstaknut i nekim međusobnim neraščišćenim poslovnim računima između Pinka i Đilasove kompanije „Dajrekt medija”.

Mitrović danas Đilasa optužuje da je neformalni gazda „Blica”, koji inače posluje u sastavu nemačko-švajcarske kompanije „Ringijer Aksel Špringer”.Događaj koji je do usijanja doveo ovaj sukob, može se zaključiti analizom medijske arhive, bila je saobraćajna nesreća koja se dogodila u večernjim satima 18. jula u Ustaničkoj ulici kada je Aleksandar Mitrović (19) džipom usmrtio Andreu Bojanić (17) i pobegao sa mesta nesreće, kasnije se predavši policiji.

Činjenica da je njegov otac vlasnik TV Pink bila je nezaobilazna u medijskim izveštajima.

„Blic” ovom događaju narednih dana posvećuje nekoliko naslovnih strana, uz naglašavanje o čijem sinu je reč, a posebno je upadljiva bila prva strana ovog lista sa naslovom „Ovim džipom je ubijena Andrea”.

Nekako baš tada kreće napad TV Pink na „Blic”. Na „Fejsbuku” „neko” otvara stranicu kojom se traži da ovaj list dobije pogrdan naziv, glavni urednik Veselin Simonović naziva se Vesa Rakija, a njegov zamenik Svetomir Marjanović postaje Gorostas iz Kučeva.

Tekstovi u „Blicu” čija tema je Mitrović, ovih dana se potpisuju inicijalima G. I. K. i V. R. po „nadimcima” koje je ova televizija dodelila glavnom uredniku i njegovom zameniku. „Blic” uzvraća ružičastoj televiziji isticanjem poreskih dugovanja TV Pink, Mitrović odgovara da su to laži, podsećajući na novac koji su ove novine dobijale od države tokom mandata minule vlade.

Ali nisu ovi mediji oduvek tako brinuli za trošenje novca iz budžeta.

U izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji iz 2011. godine, koji je pripremio Savet za borbu protiv korupcije na čijem čelu je bila Verica Barać, ukazuje se na Mitrovićev uspon devedesetih godina na štetu RTS-a, koristeći infrastrukturu današnjeg javnog servisa, ali da „posebno zabrinjava činjenica da ni nakon demokratskih promena 2000. godine nije pokrenuto pitanje odgovornosti za propadanje RTS-a, niti je podnet zahtev za naknadu štete javnom servisu zbog onoga što je Pink radio.

Savet se bavio spregom državnih institucija i medija, posebno kroz „pružanje usluga istraživanja i razvoja”, za koje se prema Zakonu o javnim nabavkama, ugovor može zaključiti direktno.

Ovakvi poslovi, navodi se u izveštaju, imali su za cilj da prikriju pravu prirodu saradnje između medija i stranačkih rukovodilaca koji vode državne institucije, jer je tu zapravo reč o političkoj promociji stranačkih funkcionera.

„Najdrastičniji primer otkriven je u saradnji Ministarstva životne sredine i lista „Blic”, koji je imao obavezu da za 47,2 miliona dinara istražuje i objavljuje tematske dodatke o životnoj sredini”, navodi se u pomenutom izveštaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi