Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Njegov bol “nema cenu”, a onda traži pare?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2013.

Izvor: Kurir

Njegov bol “nema cenu”, a onda traži pare?!

Ministar prosvete Žarko Obradović tužio je Kurir zato što je navodno pisao neistine o njemu i zbog pretrpljene duševne boli i povrede časti zatražio 13,5 miliona dinara odštete, mada su đaci i njihovi roditelji oni koji su zapravo pretrpeli duševni bol zbog propusta koje je Obradović napravio tokom svog ministrovanja.

 

O tome svedoče rezultati PISA testiranja, koji su pokazali da je čak trećina učenika u Srbiji funkcionalno nepismena!Ministar je ljudsko biće

Obradović u svojoj tužbi konstatuje da je „glas o njemu otišao u javnost i nikakva ispravka i novčana satisfakcija to neće moći nadoknaditi, a sumnja čitalaca ostaje zauvek“. Interesantno, i pored prethodnog zaključka, dalje u tužbi Obradović ipak traži novac:

- Dostojanstvo, čast i ugled - ustavna prava građana, pa i tužioca Žarka Obradovića - nematerijalne su vrednosti koje čovek, kao ljudsko biće, poseduje kao pripadnik određene zajednice, a nepovredivost ovih prava spada u ustavna prava čoveka i građana; povređivanje ovih dobara neistinitim navodima tuženog stvara obavezu na strani tuženog da tužiocu štetu nadoknadi! - kaže se u tužbi.Kurir je, naime, baš kao i drugi mediji u vreme kada se dešavala afera povodom testova za malu maturu, pisao o tome. Mada su testovi drugi put za redom procurili u javnost, ministar nije hteo ni za živu glavu da preuzme odgovornost, a kamoli da podnese ostavku.

Pritisak

Međutim, ministar Obradović ne samo što je protiv nas podneo abnormalno visok oštetni zahtev nego je zapretio da će za svaki tekst o njemu koji mu se ne bude svideo tražiti još po dva miliona dinara pride. U pitanju je otvoreni pritisak na uređivačku politiku, što nije, ili barem ne bi smelo da bude dozvoljeno.

Činjenice

Najveće greške  ministra Žarka Obradovića

U julu 2008. pojedine srednje škole nezakonito su naplaćivale upis. Ministar je najavio inspekciju, ali niko nije kažnjen.

U aprilu 2009. su rezultati PISA testiranja pokazala da je trećina učenika funkcionalno nepismena.

U junu 2011. su prvi put procurili rezultati testova za malu maturu. Lažiranje završnog ispita zabeleženo u 80 škola u Srbiji, a niko nije odgovarao.

U junu 2012. su testovi za malu maturu drugi put procurili, roditelji tvrde da su prodavani za 1.000 evra.

U junu 2013. su treći put procurili rezultati ispita za malu maturu, a test matematike odložen nakon što su se rešenja pojavila na ulici i društvenim mrežama. Osnovana Agencija za obrazovanje i vaspitanje, koja ne bi imala nikakvu bitno ovlašćenje koje već nema Ministarstvo obrazovanja.

Reagovanja

Vukašin Obradović, predsednik NUNS

Klasičan primer pritiska na medije

Poznato je da je NUNS protiv svih visokih tužbenih zahteva koji prete da dovedu u opstanak medije. To je klasičan primer pritiska na medije i nikad neće imati efekat podizanja kvaliteta medija.Očigledno je da Obradović želi da postigne scenski efekat količinom novca koji traži.

Petar Jeremić, zamenik predsednika UNS

Kršenje prava na  slobodu izražavanja

Odštetni zahtev ministra Obradovića je neprimeren i prema stavu Ustavnog suda Srbije i prema praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Prema evropskoj praksi, svaka pretnja koja može ugroziti opstanak medija, ne samo kazna i odšteta, smatra se kršenjem prava na izražavanje i slobodu mišljenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi