Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Korak ka većoj kontroli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2013.

Autor: Nenad Kostić Izvor: Naše novine

Korak ka većoj kontroli

Prvo - lična opaska. Redovno plaćam pretplatu za RTS. Odlazim na poštanski šalter i ponosno spuštam pun iznos računa za EDB i RTS na pult praćen zadivljenim pogledima starijih sugrađana koji i dalje znaju za građanski red.

 

No, ne radim ovo iz želje da finansiram dosadne programe u ispranim bojama ili pak reprize „Boljeg života“, već iz čiste komocije. Empirijski znam da moj slučaj najverovatnije nikada ne bi ni stigao do sudije ili izvršitelja i da mi niko neće pleniti stvari zbog pretplate, ali generacije vrednih i obazrivih Lala vrište u meni: „Daj državi njeno, a tebi šta ostane.“

...

Verovatno bih plaćao pretplatu i 1996. godine, u jeku demonstracija, kada su se u vreme TV Dnevnika lupale šerpe, a neke vođe opozicije pozivale na građanski otpor putem bojkota plaćanja komunalija.

...

Sve ovo ipak ne znači da je pretplata bezuslovno dobra stvar i da garantuje dobar rad državne televizije. U teoriji, pretplata za RTS i RTV bi trebalo da omogući da državni etar bude javno dobro, ali u praksi se dešava da pretplata pretvara medijske kuće u trome i inertne dinosauruse koji, kao tokom devedesetih, „živnu“ samo kada treba ispuniti neki odvratan nalog vlasti. Kada je ono što se tada zvalo „demokratska javnost“ pre 2000. godine pozivala na ukidanje pretplate, to nije traženo radi još jačeg „glajhšaltovanja“ medija, već je bio krik gneva zbog zloupotrebe etra koji pripada celom narodu i nije namenjen za sistematsko zaglupljivanje domicilnog stanovništva, progon „izdajnika“ i pozivanje na nasilje nad drugim nacijama.

Da li je, dakle, ukidanje pretplate magično i jednostavno rešenje za bolje medije? Nažalost, ne. Ono ne garantuje ništa, osim da će finansiranje biti stabilnije, ali i podložnije centralnoj kontroli. Ovaj korak moralo bi da prati i uvođenje kontrolnih mehanizama koji će sprečiti političke pritiske na državne medije. Ovako, u našem pretpolitičkom provizorijumu postoji osnovana sumnja da će ukidanje pretplate pojačati uticaj partijskih centara moći na uređivanje.

Politički ambijent „miriše“ na izbore već u toku ove godine i ukidanje pretplate u ovom trenutku podseća na zlokoban signal novinarima da paze šta rade jer finansiranje njihovih kuća direktno zavisi od volje političara, čak i više nego do sada.

...

Dakle: hvala vam na tome što ste ispunili baš ovo predizborno obećanje, a ne ono o 100 milijardi evra direktnih stranih investicija ili o razotkrivanju navodne izborne krađe. Selekcija jasno pokazuje da je najlakše uraditi ono što te ne košta ama baš ništa, ako se izuzme činjenica da će se grebati već potpuno ispražnjen državni kazan kako bi se ostvarilo populističko obećanje i kako bi se pojačao uticaj na medije u predizbornoj godini. Privremenost rešenja o budžetskom finansiranju, bez naznake ma kakve ideje šta će biti posle toga, dodatno potcrtava utisak o kombinaciji improvizacije i loše namere. Gospodo, hvala vam na ovakvom ukidanju pretplate. Mi smo ipak hteli nešto drugo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi