Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kašnjenje reforme ugrožava opstanak medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2013.

Izvor: Politika, Beta

Kašnjenje reforme ugrožava opstanak medija

Kašnjenje u sprovođenju medijskih reformi i neizvesno povlačenje države iz medija, ugrožavaju javni interes u oblasti informisanja, povećavaju neravnopravnost među medijskim kućama, i ugrožavaju i sam opstanak nezavisnih i privatnih medija, ocenjeno je juče na skupu o reformi javnog informisanja.

Predsednik Asocijacije medija Zoran Sekulić podsetio je da je još 2011. godine bilo predviđeno da se novi medijski zakoni usvoje do marta ove godine. Glavne posledice tog kašnjenja su odlaganje povlačenja države iz medija i neizvestan početak projektnog finansiranja rada medija. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da država raspodelom novca za medije profiliše medijsku scenu čime se građanima nude kontrolisane informacije, a država pojačava uticaj na informisanje.

Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon rekla je da odugovlačenje u sprovođenju reforme povećava agoniju srpskih medija koja se često završava gašenjem medijskih kuća.

Po njenim rečima, u uslovima u kojima država finansira neke medije, neminovno je da propadnu one nezavisne kuće koje kritički sagledavaju društvenu stvarnost, zbog čega je neophodno da se pređe na model projektnog finansiranja.

Istraživač u Centru za sociološka istraživanja Jovanka Matić je rekla da treba sprečiti da se raspodelom novca obezbedi takozvana meka cenzura medijskog sadržaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi