Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vikiliks: Snouden zatražio azil u 21 zemlji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 07. 2013.

Izvor: Beta, RTV

Vikiliks: Snouden zatražio azil u 21 zemlji

Bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, zatražio je azil u 21 zemlji, objavljeno je danas na sajtu Vikiliks.

Kako se navodi, Snouden je azil zatražio, pored Rusije, u Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venecueli, Brazilu, Indiji, Kini, Nemačkoj i Francuskoj.

Snouden je u svojoj prvoj izjavi od napuštanja Hongkonga pre devet dana, a koja je postavljena na sajt Vikiliksa, naveo da američki predsednik Barak Obama "vrši pritisak na lidere" zemalja u kojima on traži zaštitu.

Snouden je iz tranzitne zone na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, gde se nalazi od 23. juna, optužio Obamu za "varanje", kao i da želi da mu nametne "ilegalnu kaznu" egzila.

Ruski zvaničnici su juče potvrdili da je Snouden tražio azil u Rusiji.

U vezi sa ovim pitanjem su uspostavljeni kontakti američke i ruske tajne službe, a ruski predsednik Vladimir Putin je juče izjavio da "Moskva nikoga nikada ne izručuje".

On je, međutim, dodao da Snouden, ako želi da ostane u Rusiji, treba da "prekine aktivnosti koje štete američkim partnerima".

Snouden se oglasio pismom iz Moskve, najavio nova otkrića

U međuvremenu, Snouden se oglasio po prvi put otkad je, pre osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrom i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima američke vlade.

Snouden je u pismo upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Rojters, istakao da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program "PRIZMA", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahteva za azil.

"I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa. Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svetu punom neravnopravnosti. Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u pismu Snoudena predsedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom.

Snouden, za kojeg se veruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", požalio se da ga američke vlasti nezakonito progone zbog dela za koje tvrdi da je bilo u javnom interesu.

"Dok je javnost izrazila podršku tome što sam bacio svetlo na ovaj tajni sistem nepravde, vlada SAD je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo porodice, slobode da putujem i prava da živim mirno, bez straha od nezakonitog progona", istakao je Snouden.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi