Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Vesti" spasle srce Gračanice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2013.

Izvor: Vesti online

"Vesti" spasle srce Gračanice

Bord kosovske Agencije za privatizaciju stopirao je u četvrtak prodaju društvenog preduzeća Ratar, odnosno privatizaciju oko 300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u srcu Gračanice.

Iako je privatizacija zaključena početkom juna, i zemlja prodata za šest miliona evra, nakon ogromnog šoka javnosti koji je nastao kada su 6. juna "Vesti" objavile tekst "Srce Gračanice u albanskim rukama" naše novinarke Jelene L. Petković, bord je ipak odlučio da ne verifikuje prodaju i sa kupcem ne zaključi ugovor.

Reč je zemljištu koje se nalazi iznad manastira Gračanica i obodom sela se pruža između Sušice i Livađa iznad gračaničkog bazena, parceli koja se od Sušice prostire ka Janjevu, kao i o zemljištu iznad Lapljeg Sela na putu ka Livađu.

U trenutku objavljivanja teksta, novi vlasnik se vodio pod šifrom, ali Srbi iz Gračanice sa kojima smo razgovarali strahovali su da je kupac Albanac, odnosno da će se ta zemlja očas rasparčati, a na njoj niknuti nove albanske kuće, odnosno da će doći do "albanizacije" te opštine.

Tekst je bio izuzetno čitan na internet izdanju "vesti-online", a došao je do očiju i predstavnika vlasti u Beogradu i u Prištini, kao i do gotovo svih šefova diplomatskih misija na Kosovu. Naša novinarka je mejlom 12. juna o svemu ovome obavestila ambasade Velike Britanije, Francuske, Nemačke i SAD u Prištini i zatražila odgovore i komentare na nekoliko pitanja, između ostalog i na opasnost da će prodajom tako velikog komada zemlje biti "albanizovana" opština Gračanica sa većinski srpskim stanovništvom.

Stopiranje prodaje zemljišta Ratara je samo privremeno i prema pravilima Agencije za privatizaciju postoje dve opcije - da se ponovo raspiše tender ili da se zbog izuzetne važnosti te zemlje za ekonomiju Srba, u dogovoru zemljište ponudi opštini Gračanica na otkup.

Stopirana i prodaja Mladosti

Osim prodaje Ratara, kosovska Agencija za privatizaciju stopirala je i prodaju ogranka PIK Mladost u Šilovu u čijim prostorijama trenutno živi devet izbegličkih porodica. Nemajući kud, oni su u kancelarijama te firme našli dom.

Stojanović još ćuti

Tekst "Srce Gračanice u albanskim rukama" je uznemirio i gradonačelnika Gračanice Bojana Stojanovića koji je navode Jelene L. Petković da se "to zemljište ne bi moglo naći na prodaji bez saglasnosti nadležnih organa opštine Gračanica" komentarisao na Radio Gračanici rečima da "neko plati za neki tekst, naručeni" kako bi se "ispljuvao neko". Udruženje novinara Srbije je zatražilo od Stojanovića da dokaže svoje tvrdnje ili se, zbog lažnih optužbi, izvini autorki teksta i "Vestima". Gradonačelnik se još nije oglasio!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi