Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dva emitera merkaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 06. 2013.

Autor: I. Mićević Izvor: Večernje novosti

Dva emitera merkaju

Konkurs za dodelu nacionale frekvencije, na kojoj se emitovala TV Avala, zatvara se 9. jula, a još se nije prijavio niko zainteresovan da zakupi ovaj deo etra. Kako saznajemo u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), dve advokatske kancelarije raspitivale su se, ali nisu otkrile ko su im klijenti.

Zakon kaže da konkurs za frekvenciju mora da bude raspisan, a ljudi koji se bave uvođenjem digitalizacije u Srbiji priželjkuju da ceo konkurs propadne. Jer ako ta frekvencija ostane slobodna, moći će da je koriste i ubrzaju digitalizaciju, koju moramo da završimo do juna 2015.

- Ne znam zašto bi sada bile dovođene u vezu digitalizacija i frekvencija koju je koristila TV Avala. Planovi digitalizacije usvojeni su dok je Avala imala licencu i tada nije predviđeno korišćenje ove frekvencije - kaže za „Novosti“ Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. Inače, cena korišćenja nacionalne frekvencije je oko 800.000 evra godišnje, koji se uplaćuju RRA, ali višak novca preliva se u državni budžet. To bi bilo jedan interes, a drugi je mogućnost da taj „prostor“ ustupimo mobilnim operaterima, od čega bismo, procenjuje se, mogli da zaradimo između 100 i 300 miliona evra.

- Ako bismo mogli da koristimo frekvencijski opseg nekadašnje Avale, bili bismo sigurni da ćemo posao završiti na vreme. Ovako, rizik je mnogo veći - objašnjava za „Novosti“ Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.

- Tek sada završavaju se projekti koji je trebalo da budu gotovi pre tri godine - kaže Lazarević. - Potrebno je deo opreme postaviti na nepristupačnim terenima, što mnogo zavisi od vremenskih prilika.

On objašnjava da je Ministarstvo telekomunikacija još jednom zatražilo od Ministarstva kulture da sagleda koliko je nužno izdavanje frekvencija.

Milioni za signal

Prvobitna procena bila je da će digitalizacija koštati Srbiju oko 75 miliona evra, ali su poslednji proračuni pokazali da će to biti znatno manje - između 35 i 50 miliona evra. Građane, ako imaju kablovsku televiziju, digitalizacija neće koštati ništa, a ostali će morati da kupe adaptere za 40 evra, ali se očekuje da će cena pasti i do 20 evra.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

01.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:56

Sto je babi milo to joj se i snilo

U gornjem tekstu pise: "Inače, cena korišćenja nacionalne frekvencije je oko 800.000 evra godišnje, koji se uplaćuju RRA, ali višak novca preliva se u državni budžet. To bi bilo jedan interes, a drugi je mogućnost da taj „prostor“ ustupimo mobilnim operaterima, od čega bismo, procenjuje se, mogli da zaradimo između 100 i 300 miliona evra." Da li je ove misli izneo Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija, ili autora I. Micevic, nije jasno iz ovog teksta. Bilo kako bilo, naknade za koriscenje radio-frekvencija se uplacuju RATEL-u, dok se RRA uplacuju naknade za emitovanje programa. Sredstva na ime jednokratne naknade koja se placa prilikom izdavanja pojedinacne dozvole za koriscenje frekvencija u opsegu 790-862 MHz za sirokopojasne komunikacije, po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, u iznosu između 100 i 300 miliona evra, jesu za sada samo u masti i planovima pojedinaca.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi