Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  PO RUV: RTV dovesti u ravnopravan položaj sa RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 06. 2013.

Izvor: RTV

PO RUV: RTV dovesti u ravnopravan položaj sa RTS

Programski odbor Radiodifuzne ustanove Vojvodine (PO RUV) apeluje na Vladu Srbije i druge nadležne organe i institucije da se Radio-televizija Vojvodine pod hitno dovede u ravnopravan položaj sa Radio-televizijom Srbije. Kako stoji u saopštenju PO RUV, poslednjih meseci svedoci smo da se u najavama ukidanja TV pretplate predlažu različita rešenja za finansiranje Javnog servisa Srbije.

Mediji prenose podatak da će za tu medijsku kuću država obezbediti osam milijardi dinara.

"Tražimo da, u skladu sa Medijskom strategijom Srbije, predstavnici vlasti i državnih organa i institucija  ne prećutkuju Javni servis Vojvodine, bilo da to rade namerno ili nenamerno".

Iz Programskog odbora RUV podsećaju da poslednje dve godine Radio-televizija Vojvodine beleži konstantan rast gledanosti, da je značajno unapređen kvalitet sopstvene produkcije, kao i da je povećan procenat proizvodnje programa.

Javni servis Vojvodine je medij koji emituje program na deset  jezika i jedina je medijska kuća koja objavljuje vesti koje nisu tek puki prevodi vesti sa srpskog, već zasebno proizvedeni prilozi.

Kamen temeljac očuvanja jezika i duha svih građana i nacionalnih zajednica u Vojvodini jeste, pored obrazovonog sistema, medijski sadržaj na maternjem jeziku. Smatramo da su programi na jezicima nacionalnih manjina značajan adut ne samo naše kuće, nego bogatstvo Republike Srbije, te da je neophodno posvetiti pažnju očuvanju uzlazne putanje u radu.

"Radiodifuzna ustanova Vojvodine je u nezavidnoj finansijskoj situaciji i neophodno je da joj se svi nadležni organi posvete sa jednakom pažnjom kao i RTS-u u iznalaženju najboljeg rešenja za obezbeđivanje finansijskih sredstava, kako bi usluge javnih servisa  bile pružane na adekvatnom nivou, ali i da bi se zadržala uređivačka nezavisnost", zaključuje se u saopštenju PO RUV donetom na petoj sednici Programskog odbora RUV.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi