Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Povučena tužba protiv Čačanskih novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 06. 2013.

Autor: Č. N. Izvor: Čačanske novine

Povučena tužba protiv Čačanskih novina

Na Višem sudu u Čačku 18. juna su održana dva ročišta po tužbama koje je narodni poslanik dr Aleksandar Radojević podneo protiv redakcije Čačanskih novina i novinara Nebojše Jovanovića. Tužbe su podnete zbog tekstova koje je novinar Jovanović objavio u Čačanskim novinama i beogradskom listu Press, a koji su se odnosili na izjavu koju je povodom privatizacije Čipsare u Čačku dao poslanik Radojević.

U svojoj izjavi, datoj novinarima pre početka sednice Skupštine grada Čačka, dr Aleksandar Radojević, koji je narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije, ali i odbornik ove političke stranke u Skupštini grada Čačka, komentarisao je nacionalno poreklo i poreklo kapitala sa kojim jedan od trojice članova konzorcijuma kupaca Čipsare postaje suvlasnik tog preduzeća.

Sporne stavove poslanika i odbornika Radojevića, prenelo je više pisanih i elektronskih nacionalnih i lokalnih medija, na gotovo istovetan način, ali je on podneo tužbe samo protiv novinara Nebojše Jovanovića i Čačanskih novina.

Prilikom nedavnog boravka u Čačku, na pitanje novinara kako ocenjuje ovakav postupak poslanika SNS Radojevića, predsednik stranke Aleksandar Vučić odgovorio je da podnošenje tužbe protiv medija i novinara nije manir SNS-a, da je to pogrešno i da Radojeviću preporučuje da tužbe povuče ili će biti isključen iz SNS.

Za ovaj slučaj zainteresovali su se predstavnici Ambasade SAD koji su bili u pratnji ministra vojske Aleksandra Vučića u Čačku, novinarska udruženja NUNS i UNS i redakcija portala Istinomer.

U skladu sa srpskim zakonima gospodin Radojević mogao je, u slučaju da smatra da je u medijima izneta neistina o njemu da podnese tužbe protiv svih medija koji su se bavili njegovom izjavom o nacionalnosti i poreklu para jednog od kupaca Čipsare, ili da tuži samo neke ili samo jedan medij. Mada su svi mediji na skoro istovetan način objavili njegovu izjavu, on je podneo tužbu samo protiv kolege Jovanovića i Čačanskih novina, što govori o selektivnom pristupu i nameri tužioca da izvrši određeni pritisak na našu redakciju. To nam ukazuje i na političku nezrelost gospodina Radojevića, najpre zbog toga što kao nosilac javne funkcije nema prag tolerancije za javnu kritiku onoga što kao funkcioner radi ili govori, a zatim i zbog podele medija na njemu podobne i nepodobne.

Smatram da je to što je poslušao savet svog partijskog šefa i danas povukao tužbu, dobra odluka, a mi ćemo, kao i do sada, nastaviti da javnost objektivno informišemo o radu poslanika Radojevića - kaže Stojan Marković, glavni urednik Čačanskih novina.

Ročište po tužbi Radojevića protiv novinara Nebojše Jovanovića, zbog teksta objavljenog u listu Press, održano je bez prisustva tužioca Radojevića, koji se treći put za redom nije pojavio na zakazanim ročištima po njegovoj tužbi. Novo ročište zakazano je za 15. jul.

Radojević nije pristupio ni drugom današnjem ročištu po tužbi koju je podneo protiv Jovanovića i Čačanskih novina, na kome je njegov pravni zastupnik, advokat Željko Jeremić obavestio sud da tužilac povlači tužbu. Jeremić je najavio da će i postupajuć i sudija u prvom sporu biti obaveštena da tužilac povlači tužbu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi