Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podatke o novcu na sunce
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 06. 2013.

Izvor: Pregled, Beta

Podatke o novcu na sunce

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović pozvao je juče Vladu Srbije da obaveže ministarstva, ustanove i javna preduzeća da dostave i objave podatke o novcu koji usmeravaju medijima, po bilo kojem osnovu.

„Vlada bi, takođe, morala da uvede obavezu da sva ministarstva, kao i korisnici budžetskih sredstava - pre svega javna preduzeća i ustanove, na jasan i transparenatan način obelodane sve ugovore koje imaju sa PR agencijama, uz navođenje svrhe i tačnog iznosa sredstava izdvojenih za te namene“, rekao je Obradović agenciji Beta.

On je podržao inicijativu predsednice Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljane Smajlović da država preduzme mere da bi se otklonili problemi u vezi s pritiscima i kontrolom medija, na koje je ukazivala predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

„Na ovaj način, ne samo da bi se sprečila mogućnost pritisaka na medije, koji su jasno uočeni i u izveštaju Verice Barać, već bi javnost dobila jasnu sliku koji mediji, ali i PR agencije, posluju s državom i pod kojim uslovima“, kazao je Obradović.

U NUNS-u dodaju da je potrebno još jednom proveriti sve navode iz izveštaja agencije i utvrditi da li je bilo zloupotreba u pojedinim ministarstvima, kao i koji ministri su kupovali politički uticaj parama građana Srbije, i na kraju, koji mediji su dobijali sredstva od predstavnika prethodne Vlade.

„Očekujemo da Vlada Srbije jasno odgovori na pitanje koliko su tačni podaci o enormnim zaradama Đilasove 'Multikom grupe', odnosno PR agencije 'Dajrekt medija', 'Meken Erikson' Srđana Šapera, ili 'Inišativa', za koji se navodi da mu je jedan od vlasnika Nebojša Krstić, savetnik tadašnjeg predsednika Tadića“, dodao je Obradović.

„Verujemo, takođe, da bi bilo interesantno da se sazna nešto više i o poslovima drugih agencija, poput 'A medija' i 'Kros komjunikejšns', za koje se u izveštaju ističe da su bliske tadašnjem G17 plus, sada URS-u, ili agencije 'Profajler tim' u kojoj je svojevremeno bio zaposlen i Aleksandar Vučić, sadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije“, naveo je predsednik NUNS-a. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi