Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neka bije, neka bije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 06. 2013.

Autor: Dragan Ilić Izvor: Vreme

Neka bije, neka bije

Srbiji se bliže novi izbori. Neki, ili nekakvi izbori. Možda će pre izbora biti dilema: rekonstrukcija postojeće vlade ili pravljenje nove.

Dakle, ne manjka nam mogućnost da se opredeljujemo, samo što su opcije po pravilu potpuno irelevantne. Zato mi se čini da se u nedostatku jasne vlasti i konstruktivne opozicije bavimo izborom između apsurda.

Jeca ili Ceca?

Ova dilema stara je koliko i podela na crnke i plavuše. Slušao sam veoma ozbiljne i pametne ljude kako vatreno objašnjavaju zašto je jedna OK a druga seljančura sa silikonima. Ni jedni ni drugi inače ne vole njihovu muziku, već raspravljaju o tome šta jedna ili druga simbolizuju. Koja od njih je personifikacija Prve a koja Druge Srbije. Da li je broj posetilaca na koncertu "Viva la diva" na Ušću trijumf ili debakl. Naravno da postoje oba tumačenja, skoro nalik na rezultat Kosovske bitke. Danas obe pevaju o krimi-ambijentu, nemaju harmoniku u aranžmanima, obe imaju decu, obe imaju fudbalere, a imale su momke ili muževe iz sveta podzemlja – molim vas objasnite mi razliku. Da li je ovako oštra polemika u intelektualnoj javnosti izazvana isključivo različitim stavom prema Čedi i Paradi ponosa? Ma kako želeo da otkrijem tananu nijansu, odbijam da učestvujem u polemici koja se svodi na broj posetilaca na folk koncertu. Smatram da bismo o ljudskim pravima i političkim temama ipak morali da razmišljamo iznad nivoa Jece i Cece, bez uvrede za pomenute umetnice. Ako baš požele da pevaju tokom predizbornih kampanja svojih favorita – samo napred!

Tu onda moraju da računaju na ozbiljnu konkurenciju, jer se u pesmu uključuju i Ana Bekuta, Šeki Turković i ko zna ko će još do izbora propevati.

Srpski ili matiš?

Ova dilema je ipak malo ozbiljnija. Kada te to pitaju u familiji, pokušavaju da provale da li si "prirodnjak" ili "društvenjak" što bi se reklo jezikom modernog obrazovanja i mobilnih operatera. Ako imaš 5 iz matiša, ili si štreber, ili si klikeraš ili si "kapacitet", što je značilo vrhunski kompliment i velika (često) izneverena roditeljska očekivanja. Ako imaš 5 iz maternjeg, onda si malko osetljiva priroda, plaše se da nisi dovoljno muško, ako ne dao bog voliš poeziju – alkoholičar u najavi, ko onaj ujka ili teča, pametan čovek a vidi ga sad!

Tako je otprilike bilo i na maloj maturi, za koju su se deca spremala, roditelji plaćali časove, a radnica štamparije krala testove. Posle je njena familija organizovala distribuciju – pa je rezultat pad male mature. Ministar hoda po tankoj žici ka smeni ili ostavci, ministarstvo je obrukano, a roditelji i nastavnici potpuno sluđeni, jer će deca biti rangirana prema uspehu iz škole.

Zašto nam je onda trebala prosvetna Mata Hari, koja je po legendi, a to nikako ne može ostati bez erotske fantazije – testove krijumčarila u svom grudnjaku!

Moja fantazija, da budem iskren, kretala se u pravcu sisate trafikantkinje iz Felinijevog Amarkorda – koja dečacima daje prve časove iz erotskog obrazovanja.

Hteli mi to ili ne, seksualno obrazovanje je ipak ilegalno uletelo u osnovno obrazovanje – jedna sika srpski, druga sika – matiš!

Sale ili Boško?

Da li je u Zaječaru neko pronašao naftu, dijamante, da li gradonačelnik ima kontrolu nad Borskim rudnikom, da li će "Južni tok" tu imati presedanje, neka nam se konačno saopšti istina o potencijalu ovog gradića! Kakva tajna leži u tom kraju kad se političari bore za lokalnu vlast po cenu razbijenih glava partijskih aktivista? Boško Ničić, dosadašnji gradonačelnik, izgubio je vlast od Saše Mirkovića, bivšeg menadžera Marije Šerifović i bivšeg pomoćnika ministra Mrkonjića za čišćenje snega. To je prelep kraj, bogat istorijom, siromašan stanovništvom, sa mnogo ekonomskih problema – ukratko, velika muka i odgovornost. Neće tu preko noći procvetati ruže, makar i gradonačelnik bio iz vladajuće stranke, što je u Srbiji jedini način da ih u Beogradu primete.

Ipak, možda ovakva očajnička borba za vlast koju pokazuju lokalni političari pokazuje jednu mnogo prozaičniju istinu. Nema te sirotinje na lokalu gde ne može nešto da se štrpne, neko da se zaposli i neka kombinacija da se napravi.

Ponoviću još jednom: "i žute pare su pare!" A sa vlasti se skida teže nego sa heroina.

Đilas ili Željko?

Pošto opozicija u Beogradu nije otvoreno izašla sa potencijalnim oponentom Đilasu, jedino mogu da pomislim kako Željko Mitrović želi da bude novi gradonačelnik. "Uspešni Zemunac" je na svih 30 kanala Pink sistema svakodnevno u retoričkom dijalogu sa Draganom Đilasom koga već oslovljava sa "Điki".

Poslednji put je ovakva serija monologa bila viđena kada je Tata Brada na svojoj televiziji Palma držao čuvene večernje propovedi. Pošto mi namere Mitrovića još nisu jasne, a Đilas ne odgovara na prilično primitivne prozivke, zaista ne razumem šta se od gledalaca traži. Jel sad sledi neko SMS glasanje, ko u "Zvezdama Granda" pa pobednik dobije stan u Beogradu, 300.000 dinara od neke kafane i (ove godine moja omiljena nagrada) KONCERT U KAKNjU! Tooo, Braateee… Dok ovo misteriozno mazanje ružičastim blatom (da ne kažem kaknjem) traje, zaista ne znam o čemu se izjašnjavamo, jer ako je Đilas toliki kriminalac, zašto je pravosuđe u Srbiji prepustilo Željku Mitroviću i tabloidima da se bave ovim slučajem.

Na kraju, moram da vam olakšam izbor, jer ukoliko i pored najbolje volje ne možete da se odlučite u svim navedenim dilemama, to onda znači da ste sačuvali barem trunku mentalnog zdravlja. Prateći simptomi u obliku mučnine ili vrtoglavice potpuno su normalni. Ne morate da se konsultujete ni sa farmaceutom ni sa izabranim lekarom. Lekova nema, a izabrane lekare su ukinuli.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi