Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji pod političkim i ekonomskim uticajem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 06. 2013.

Autor: B. B. Izvor: Politika

Mediji pod političkim i ekonomskim uticajem

Politički i ekonomski uticaji na medije u Srbiji ključni su faktori lošeg stanja u ovoj oblasti, ocenjeno je juče na konferenciji „Mediji između tranzicije i evropskih reformi”, održanoj u beogradskom „Aeroklubu”, u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Francuskog instituta u Srbiji, a uz podršku ambasade Francuske.

Predstavnici vlade i međunarodnih institucija, ambasadori i novinari, složili su se da je stanje u srpskim medijima izuzetno teško, da je neophodan novi pravni okvir za njihovo delovanje, kao i povlačenje države iz medija.

Najvažniji zadatak jeste da se obezbedi pravni okvir za rad medija, a uređivanje da se prepusti novinarima, poručio je ministar kulture i medija Bratislav Petković i naglasio da će država to i omogućiti u procesu evropskih integracija. Ministar se založio da medijske slobode ne smeju biti dovedene u pitanje i dodao da novinari treba da budu oslobođeni ekonomskih i političkih uticaja, upozorivši da ni evropske integracije ne mogu da donesu brze rezultate.

Da su neophodne promene u medijskoj regulativi ocenio je i ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio, ukazavši da država ne bi trebalo da finansira medije, već da to prepusti tržištu. Zato, istakao je ambasador, neophodno je pronaći nov način finansiranja medija. Šef političkog sektora delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni rekao je da je potrebno ubrzati donošenje medijskih zakona, dodavši da zavisnost medija od vlasti utiče na njihovu nezavisnost i objektivnost.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović podsetila je na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu bila Verica Barać, kojim je pokazana čitava skala korupcije u medijima.

– Dok god vlada ovaj dokument ne stavi na dnevni red, imaćemo razloga da sumnjamo da želi da preuzme model svojih prethodnika. Mi govorimo kao da nam je Brisel najbolji saveznik u borbi za slobodu medija, ali strane zemlje više drže do ostvarivanja svojih spoljnopolitičkih interesa nego do demokratije i slobode medija u drugoj državi – naglasila je Smajlovićeva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi