Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Postojeće stanje neodrživo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 06. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Postojeće stanje neodrživo

Predstavnici Vlade Srbije, EU, međunarodnih institucija i novinarskih i medijskih udruženja saglasni su da je postojeće stanje na srpskom medijskom nebu neodrživo, kako zbog pada kvaliteta medijskih sadržaja tako i zbog netransparetnosti vlasništva i loše ekonomske situacije u medijima.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je, otvarajući konferenciju „Mediji između tranzicije i evropskih reformi“, istakao da je u kontekstu evrointegracija važno da se osigura novi pravni okvir za delovanje medija, a da se uređivanje medijske sfere ostavi novinarima i njihovim kućama.

„Država će u skladu sa budućim tokom pridruživanja EU obezbediti zakonski okvir za ravnopravni tretman medija i ničijim uticajem opterećeno delovanje medija“, rekao je ministar Petković.

 

Ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio je, kao jedan od pokrovitelja ovog skupa, istakao da je Srbiji hitno potreban novi zakonski okvir za stabilno i transparentno delovanje medija i da je potrebno da država ima drugačiji odnos sa medijima kako oni ne bi bili direktno finansirani, već poslovali u okviru tržišne utakmice. Potrebno je, kako je istakao, osmisliti novi sistem finansiranja medija koji bi obezbedio kvalitetno obaveštavanje u interesu medija i građanstva. Ambasador Denio je, kada je reč o RTS-u, rekao da ne postoji konkretni evropski model koji treba preuzeti, a osetljivo je, kako je rekao, i pitanje Tanjuga koje će „EU izbliza pratiti“. Kako je rekao, u Srbiji treba što pre završiti sa praksom da se reforme, uključujući one u medijskoj sferi, prebacuju na sledeću vladu, i da je kada se nešto dogovori sa EU najbolje da se to odmah sprovede u delo.

Šef političkog sektora delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni rekao je da je Brisel pomalo zabrinut zbog sporosti u donošenju medijskih zakona, istakavši da je taj proces potrebno ubrzati jer medijska situacija nije ružičasta ni u finansijskom ni u profesionalnom pogledu. Bjankoni se posebno osvrnuo na problem finansiranja medija. „EU je snažno podržala opredeljenje države da se povuče iz vlasništva u medijima i mi je ohrabrujemo da nastavi u tom pravcu“, kazao je Bjankoni, podsetivši da je preporuka Brisela da se država ne opredeljuje za direktno finansiranje medija. Kada je reč o javnim servisima, EU je, prema njegovim rečima, protiv finansiranja iz budžeta, a za unapređivanje postojećeg sistema pretplate, koji privremeno može biti dopunjen i sredstvima iz državne kase. On je, takođe, osvrćući se na profesionalni nivo medija, izrazio zabrinutost zbog curenja informacija iz policije i pravosuđa čime se narušava kredibilitet tih institucija, kao i zbog čestih povreda presumpcije nevinosti u medijima, što je na granici krivičnog dela. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi