Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ispitati navode Verice Barać
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2013.

Izvor: Tanjug, B92

Ispitati navode Verice Barać

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je potrebno da država preduzme korake kako bi se ispravili problemi na koje je ukazivala Verica Barać.

"Dok god vlada ne stavi to na dnevni red, mi ćemo imati raloga da sumnjamo da ova vlast samo želi da preuzme postojeći sistem kontrole i disciplinovanja medija", rekla je Smajlović na konferenciji "Mediji između tranzicije i evropskih reformi".

Sramota je, prema njenim rečima, to što sami novinari i njihova udruženja nisu bili dovoljno snažni i jedinstveni u rešenosti da se sistem korupcije u medijima na koji je ukazivala Verica Barać razgradi.

"Gospođa Barać je krenula putevima novca i pokazala čitavu skalu korupcije u medijima i dokazala da su sredstva iz budžeta korišćena da bi se kupovao povoljan publicitet političara", rekla je Smajlović.

Kako je istakla, šteta je što je u Srbiji upšte otpočeo proces izrade i donošenja medijskih zakona pre nego što su problemi na koje je Barać ukazivala raščićeni.

Smajlović je zaključila da neće biti osnova da se veruje ni u iskrenu nameru sadašnje vlasti da u skladu sa demokratskim standardima uredi medijsku sferu ukoliko ne pruži konkretne dokaze tako što će se pozabaviti problemima na koje je ukazivala Barać.

Savet za borbu protiv korupcije je u pomenutom izveštaju svojevremeno ukazao na tri najveća problema u medijima koji su prepreka njihovoj demokratizaciji, a time i demokratizaciji čitavog društva: netransparentnost vlasništva u medijima, ekonomski uticaj državnih institucija na rad medija kroz raznovrsna budžetska davanja, kao i uloga RTS-a kao servisa političkih stranaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi